Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Samenwerking banken bij aanpak witwaspraktijken steeds dichterbij

  Samenwerking banken bij aanpak witwaspraktijken steeds dichterbij

  Nederlandse banken kunnen mogelijk al volgend jaar de krachten bundelen bij de aanpak van witwaspraktijken. Een wetsvoorstel dat het uitwisselen van meer gegevens tussen banken mogelijk maakt, ligt momenteel ter consultatie. Verder hopen de banken op een snel akkoord van toezichthouders als de Autoriteit Persoonsgegevens en de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dat meldde Chris Buijink, voorzitter van bankenvereniging NVB, tijdens een bijeenkomst in Den Haag.

  In september kondigden de vijf grootste banken van Nederland, ING, ABN AMRO, Rabobank, Volksbank en Triodos, al aan samen witwaspraktijken tegen te willen gaan. Daar kunnen op termijn andere banken bij aansluiten.

  Voor banken makkelijker maken om gegevens te delen 

  De samenwerking volgt op een strijdplan tegen financiële criminaliteit dat de regering afgelopen zomer presenteerde. Daarin kondigde het kabinet onder andere aan wetswijzigingen te onderzoeken die het banken gemakkelijker moeten maken gegevens met elkaar te delen.

  Momenteel lopen de banken aan tegen het verbod op het uitwisselen van klantgegevens. Op het moment dat deze wel kunnen worden gedeeld zouden banken een betere bijdrage aan de opsporing van witwaspraktijken kunnen leveren. Buijink legt uit dat door samenwerking betalingspatronen zichtbaar kunnen worden.

  Klanten toetsen 

  Banken zouden ook graag inzage willen in de basisadministratie van gemeenten om klanten beter te kunnen toetsen. Het gaat dan om zaken als adresgegevens en BSN-nummers. Ook zouden banken namen en rugnummers van verdachte klanten onderling willen delen, ook om dubbel werk bij de screening te voorkomen.

  Bron: ANP 

 • Ook interessant