Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • RTL zette nepleerlingen in de schoolbanken van echte school

  RTL zette nepleerlingen in de schoolbanken van echte school

  Minister Arie Slob van Onderwijs heeft met ongeloof gereageerd op de actie van televisiezender RTL om nepleerlingen in te zetten op een school in Veenendaal voor een documentaireserie.

  'Je gelooft je ogen niet. Als dit waar is, is het niet acceptabel', zei Slob vrijdagochtend in het tv-programma Goedemorgen Nederland op NPO1.

  De Volkskrant meldde donderdagavond dat de schoolleiding van het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV) woensdag aan het personeel heeft toegegeven op de hoogte te zijn geweest van het bedrog. Tegen RTV Utrecht zegt rector Willem de Vos vrijdag dat hij zijn excuses aanbiedt. Volgens hem werd de school ongeveer negen maanden geleden benaderd door een tv-producent, die naar aanleiding van een Amerikaanse documentairereeks 'met mooie uitkomsten' een school zocht waar een documentaire kon worden gemaakt over 'hoe het schoolleven in elkaar zit'.

  Volgens De Vos werden hiervoor 'expertleerlingen' ingehuurd, 'die wel een stukje middelbare school over zouden willen doen'. Dat die leerlingen dus al een schoolleven achter de rug hadden, was niet bekend, zegt de rector. Toen de aap uit de mouw kwam, riep de rector de school bijeen en heeft De Vos naar eigen zeggen zijn excuses aangeboden. 'We hadden geen enkele intentie om onrust te veroorzaken. We hebben ook absoluut geen gebruik gemaakt van verborgen camera's', aldus de rector tegenover RTV Utrecht.

  De serie had een 'realistische inkijk' moeten geven in het leven van middelbare scholieren. RTL heeft de opnames definitief stilgelegd.Bron: ANP, de Volkskrant

 • Ook interessant