Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Rotterdammer ontdekt grootschalige webshopfraude en helpt gedupeerden

  Rotterdammer ontdekt grootschalige webshopfraude en helpt gedupeerden

  Joost Linden, een tech-specialist en inwoner van Rotterdam, stuit tijdens een bezoek aan zijn ouders op een verontrustend verhaal, zo meldt Rijnmond.nl.  Zijn 77-jarige moeder had schoenen besteld bij een webshop die via een Facebook-advertentie werd gepromoot. Nadat de schoenen niet werden geleverd, wendde ze zich tot Joost voor hulp. Al snel ontdekte Joost dat de webshop bedrijfsgegevens gebruikte van nietsvermoedende ondernemers en dat de betalingen via een Duits betaalsysteem in handen van oplichters vielen.

  De webshop leek op het eerste gezicht legitiem, met een professionele uitstraling en iDEAL-betalingsopties. Echter, bij nader onderzoek merkte Joost vreemde details op, zoals onvolledige gegevens en het ontbreken van een telefoonnummer. Door contact op te nemen met de daadwerkelijke ondernemer die bij het KvK-nummer hoorde, ontdekte Joost dat zijn vermoedens juist waren. De ondernemer, Hans, had geen enkele betrokkenheid bij de fraude.

  Tientallen websites geïdentificeerd

  Joost en Hans bundelden hun krachten om meer gedupeerden op te sporen en te helpen. Samen hebben ze al tientallen websites geïdentificeerd die KvK-nummers en Btw-nummers van argeloze ondernemers gebruikten om oplichting te plegen. De oplichters lijken betalingen te ontvangen en de websites zijn geregistreerd in Amerika, maar het geld wordt doorgesluisd naar Duitsland.

  Voorzichtigheid

  Sindsdien zetten Joost en Hans zich in om de fraude aan te pakken. Ze hebben zelfs een WhatsApp-groep opgericht met andere gedupeerde ondernemers om elkaar te ondersteunen. Joost benadrukt het belang van voorzichtigheid bij online aankopen en adviseert om onbekende websites te vermijden, te controleren op betaalopties zoals PayPal of creditcards, en de aanwezigheid van een keurmerk en contactgegevens te verifiëren.

  Deuk in vertrouwen

  De fraude heeft niet alleen financiële schade veroorzaakt, maar heeft ook het vertrouwen van Joost's ouders in online aankopen geschaad. Ondanks hun inspanningen om de frauduleuze website offline te halen, blijven de gevolgen en de angst voor repercussies bij Hans en andere gedupeerden aanhouden.

  Bron: Rijnmond.nl 

 • Ook interessant