Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Remy de grote oplichtersbendeleider? Onzin!'

  'Remy de grote oplichtersbendeleider? Onzin!'

  Hij hanteerde met enige bravoure de bijnaam 'Most Wanted'. En 'heel veel vingers in het dossier' wijzen in zijn richting, aldus de rechtbank in Haarlem. Maar het grote kopstuk van een criminele bende die vanuit de binnenstad in Alkmaar via Marktplaats ruim 2200 consumenten tilde? 'Onzin', zei vermeend bendehoofd Remy D. (29) maandag bij de start van zijn proces.

  Minimaal drie dagen zijn deze week uitgetrokken voor de rechtszaak tegen D., iets waarover zijn advocaat maandag bij aanvang zijn verbijstering uitte. 'Het beeld is dat mijn cliënt de grote roverhoofdman is. Maar hij hoort hier nu niet alleen terecht te staan. Er zijn meer betrokkenen. Belangrijke jongens', aldus de advocaat.

  Maar volgens de officier van justitie is het duidelijk: D. leidde volgens tal van verklaringen een organisatie die argeloze consumenten geld afhandig maakte door geld te vragen voor elektronicaproducten die nooit werden geleverd. Volgens het OM zijn meer dan 2200 mensen in zestien maanden slachtoffer geworden van de bende, die in die periode ruim 256.000 euro omzette. Het geld ging allemaal op.

  Justitie brengt deze weken met 928 aangiften in de hand ruim dertig mensen voor de rechtbank. Na D. staan volgende week vier verdachten terecht die volgens het OM net onder hem dienden. Aansluitend worden de zaken afgehandeld tegen de grootste groep verdachten in de zaak: de katvangers, die hun bankrekeningen tegen beloning beschikbaar stelden om de betalingen op te laten storten. Justitie brengt alle verdachten apart voor.

  Voor de rechtbank ontkende D. de oplichting niet. Hij zwakte wel zijn eigen rol af. Hiërarchie was er niet en hij was niet de man die over het geld ging, zei hij. 'Ik kende niet eens alle katvangers. We zaten met z'n vieren advertenties te plaatsen. Ik was de leider niet. De recherche heeft tunnelvisie gehad. Die heeft gedacht: Remy is de grote baas. Hem moeten we hebben.'

  De rechtbank heeft maandag en dinsdag uitgetrokken voor het verhoor van D. Naar verwachting spreekt het OM woensdag de strafeis uit.Bron: ANP (2-2-15)

  Gerelateerd

 • Ook interessant