Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Rechtsgang laatste redmiddel in teakaffaire'

  'Rechtsgang laatste redmiddel in teakaffaire'

  Beleggingen in Braziliaans teakhout, zo'n twintig jaar geleden werden duizenden Nederlanders daar gouden bergen mee beloofd. Daar is weinig van terechtgekomen. Gedupeerde beleggers stappen nu naar de rechter in de hoop op termijn nog hun oorspronkelijke inleg terug te krijgen.

  Volgens de Vereniging Teak Participanten (VTP) zijn meer dan 10.000 Nederlandse beleggers in Braziliaans teakhout slachtoffer geworden van een geraffineerd fraudeschandaal. Ze staken bij elkaar 225 miljoen euro in de aanleg van teakbossen. Daarover is amper rendement uitgekeerd.

  Schimmig beleggingsfonds

  Driekwart van de inleg zou zijn opgemaakt aan marketing, bonussen voor de initiatiefnemers en andere zaken. En wat over is, dreigt nu ondergebracht te worden in een schimmig beleggingsfonds.

  Laatste middel

  VTP eist het aftreden van de bestuurders die de beleggingen beheren. Dat is volgens de belangenorganisatie het laatste middel om de opbrengsten van het teakhout nog te redden.

  Kort geding

  Het Bureau Fraude Recht & Geldzaken spande vorige week al een kort geding aan om de kwestie. Het bureau wil zo snel mogelijk inzage in de boeken van het project.

  Beleggers blijven berooid achter

  Dit jaar is de kap op de eerste plantage van start gegaan. Beleggers zijn hierover nooit geïnformeerd en er wordt gevreesd dat dit geld in de zakken van de bestuurders en andere betrokkenen verdwijnt. Het zou niet het eerste teakproject zijn, waarbij beleggers berooid achterblijven.

  Oude dag

  Het geld dat de Nederlanders in het teakproject staken, was veelal bedoeld als belegging voor de oude dag of voor de kinderen.

  Bron: ANP

  Foto: iStockphoto

 • Ook interessant