Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Reactie van datingsite Be2

  Naar aanleiding van de Opgelicht?! uitzending over de valkuilen van internetdating, heeft datingsite Be2 een aantal vragen beantwoord over de veiligheid van hun site:

  Staan er vaak op Be2 valse profielen en krijgt Be2 daar vaak klachten over?

  Op alle datingsites kunnen valse profielen ontstaan en dus ook bij be2. Be2 krijgt daar af en toe klachten over waarna we direct actie ondernemen. We roepen onze leden dan ook op om dergelijke profielen direct aan ons te rapporteren zodat we maatregelen kunnen nemen.

  Wat doet Be2 toe met valse profielen die onder jullie aandacht komen?

  In dat geval wordt het profiel verwijderd en komt de betreffende persoon op een zwarte lijst zodat we nieuwe profielen van die persoon direct kunnen onderscheppen. Ook compenseren we de persoon die dit aan ons heeft gerapporteerd heeft met een beloning.

  Welke preventieve maatregelen onderneemt Be2 om hun datingsite zo veilig mogelijk te houden?

  Dagelijks analyseren we de data van onze leden om valse profielen zo snel mogelijk zelf te kunnen detecteren. Dit verloopt volledig geautomatiseerd. Daarnaast hebben we sinds kort een functie zodat leden een vals profiel direct online kunnen rapporteren.

  Wat doet Be2 aan voorlichting voor hun gebruikers?

  We hebben op onze website waarschuwingen staan voor onze leden, we hebben coaches in dienst die gebruikers kunnen helpen en hebben spam-rapporteer functies in de mailbox.

  Be2 biedt ook betaalde abonnementen aan. Mag je daar ook meer van verwachten dan van gratis datingsites?

  In principe niet, gratis websites zouden zich ook moeten bezig houden met het detecteren van valse profielen. Op betaalde websites tref je wel een serieuzer publiek aan en een bedrieger zal eerder een gratis website kiezen dan een betaalde website. Als je betaald hebt voor een service wil je de dienst ook serieus gebruiken.

  Vindt u het niet een taak van de datingsites om op de website prominent te waarschuwen voor de gevaren van valse profielen? Als u daar nou nieuwe slachtoffers mee kan voorkomen wilt u dat dan toch doen voor uw cliënten?

  Jazeker, het is een goede zaak als datingsites hiervoor waarschuwen. Een gebruiker van een datingsite moet er echter altijd van bewust zijn dat de persoon aan de andere kant zich anders kan voordoen dan hij of zij werkelijk is. Dat kan bij een ontmoeting in het echte leven ook voorkomen, wees dus altijd voorzichtig

 • Ook interessant