Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • RDW start met identiteitscontrole voor auto’s

  De Rijksdienst voor het Wegverkeer start binnen enkele maanden met het aanbieden van een autokeuring op de identiteit van een auto. Dat zei Harry Blaauw van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit dinsdagavond in het TROS programma Opgelicht?!

  In de uitzending was te zien hoe een bende autocriminelen werd opgerold en hoe criminelen er in slagen de gegevens van een bestaande auto te kopiëren en op een gestolen auto te zetten. Met als resultaat twee identieke auto's op de weg, zowel qua uiterlijk als gegevens.

  Het komt steeds vaker voor dat een gestolen auto wordt aangeboden met vervalste papieren, kentekenplaten en chassisnummer. De identiteit van de auto wordt dus steeds belangrijker. Dit zogenoemde autoklonen wil de RDW in de toekomst voorkomen door voor aanschaf van een auto bijvoorbeeld via internet, eerst de toekomstige auto-koper een identiteit-controle te laten doen in een keuringsstation van de RDW. Bovendien is de RWD bezig met een andere manier om de identiteit van een auto te kunnen controleren. Een computersysteem controleert gegevens die optisch niet waarneembaar zijn. Hoeveel de keuring gaat kosten is nog niet bekend.

  In de TROS Opgelicht?! werd zichtbaar hoe mensen voor tienduizenden euro’s benadeeld worden, wanneer zij denken de nieuwe eigenaar te zijn van een te goeder trouw gekochte auto. Met de oprol-actie heeft de politie 400 gekloonde auto’s in beeld kunnen brengen die tezamen een waarde van 6 miljoen euro vertegenwoordigen. Voor de criminelen bedroeg de omzet 1,3 miljoen euro.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant