Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Rabobank wil samenwerking tussen banken tegen witwassen

  Rabobank wil samenwerking tussen banken tegen witwassen

  De top van Rabobank wil dat banken onderling meer informatie kunnen uitwisselen om witwassen te voorkomen. Volgens financieel directeur Bas Brouwers en topman Wiebe Draijer zou het de pakkans van criminelen vergroten als banken in hun strijd samen mogen optrekken.'Criminelen worden steeds geraffineerder. De banken werken nu allemaal in hun eigen box. Hierover informatie uitwisselen mag niet', zegt Brouwers in een gesprek met het ANP. Achter de schermen wordt door banken al enige tijd nagedacht over een manier om samen te werken bij het voorkomen van witwassen. De regels maken dit moeilijk en zo blijft dit onderwerp actueel.

  Banken zijn ondertussen wel hun afdelingen die zich bezighouden met het controleren van klanten en transacties, flink aan het uitbreiden. Rabobank zoekt hiervoor 250 nieuwe collega's.

  Rabobank wist als enige van de drie grootbanken zijn winst vorig jaar op te voeren. De coöperatieve bank profiteerde van de aanhoudend gunstige economie in Nederland. Daardoor bleven de kosten voor kredietverliezen laag en kon Rabobank zijn buffers versterken.

  Het concern slaagde er onder meer in om de kredietverlening aan internationale klanten in de agrarische sector uit te breiden. Daarmee kon de tegenwind van de aanhoudend lage rente in Europa worden gecompenseerd. '2018 was een goed jaar', concludeert Draijer.

  In de komende jaren blijft het verder terugdringen van de kosten wel noodzakelijk. Ook heeft de bank extra investeringen nodig in digitalisering, risicobeheer en het voldoen aan regelgeving. In eerdere jaren schrapte Rabobank vanwege die digitalisering al duizenden banen. Of er nog nieuwe reorganisaties zullen volgen bij Rabobank, wilden de beide topmannen niet zeggen.Bron: ANP

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant