Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Proces beleggingsfraude tegen kopstukken VSM

  Proces beleggingsfraude tegen kopstukken VSM

  Tegen zes voormalige kopstukken van het beleggings- en investeringsbedrijf Vastgoed Solide Maatschappij (VSM) is maandag bij de rechtbank in Almelo een groot strafproces begonnen.

  Zij worden er onder meer van verdacht dat ze tussen 2005 en eind 2010 zo'n 12 miljoen euro van in totaal zo'n 27,5 miljoen aan ingelegde gelden van particulieren hebben verduisterd. Voor het proces is de hele week uitgetrokken.

  VSM beloofde beleggers gouden bergen, zoals vaste, hoge rentes. Van meet af aan rezen de kosten echter de pan uit. De eigenaren beloonden zichzelf volgens justitie riant en sluisden via een steeds ondoorzichtiger netwerk van bv's geld naar zichzelf door. Van de opgehaalde gelden werd veel minder geïnvesteerd dan in de prospectus stond. Bovendien werden er flinke hypotheken op afgesloten. Het geld dat als rendement aan beleggers werd uitgekeerd, kwam vooral uit de verkoop van nieuwe obligaties.

  Eind 2009 kreeg De Nederlandsche Bank lucht van de praktijken. In 2012 deed de FIOD invallen bij de verdachten. Het vastgoed dat VSM in portefeuille had, bleek amper 16 miljoen euro waard, net genoeg om de bankschulden af te lossen. Van de 27,4 miljoen euro van de particuliere beleggers was niets meer over. Een aantal van de 580 gedupeerden heeft zich verenigd in een stichting om te proberen toch nog iets van hun geld terug te krijgen.

  De rechtbank voelde maandag als eerste hoofdverdachte Paul T. (46), oprichter van VSM, aan de tand. Naast de fraude verdenkt justitie hem ook van het indienen van tientallen valse facturen via eigen bv's, samen goed voor meer dan een miljoen euro. Volgens T. had hij met VSM de beste intenties gehad, er was alleen tijd nodig geweest om het bedrijf en de portefeuille op te bouwen. Vooral veranderende wet- en regelgeving en de economische crisis hadden VSM parten gespeeld. T. is eerder veroordeeld wegens beleggingsfraude.

  Woensdag maakt het Openbaar Ministerie de strafeisen bekend tegen T. en zijn medeverdachten.

  Bron: ANP

  Gerelateerd

 • Ook interessant