Het aantal aangiftes van aan- en verkoopfraude bij de politie stijgt ieder jaar. Dit komt vooral door de toename van nepwebshops, meldt de politie. Ook dit jaar verwacht de politie een forse stijging van aangiftes rondom actie-en feestdagen.
“Rond Black Friday, Cyber Monday en in december zien we vaak een piek in het aantal aangiftes”, zegt Gijs van der Linden, teamleider van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) van de politie in een artikel op hun site. Cybercriminelen lokken slachtoffers met hoge kortingen op populaire artikelen. “Zo komen slachtoffers terecht op een nepwebshop waar ze goedkope producten denken te kopen die ze daarna nooit ontvangen”, vervolgt Van der Linden.
Stijging in aangiftes
In 2023 werd meer dan veertigduizend keer aangifte gedaan van aan- en verkoopfraude. Bij dit type fraude wordt geld overgemaakt naar een persoon of bedrijf zonder de dienst of het product te ontvangen waarvoor is betaald. Bij verkoopfraude worden goederen wel geleverd maar betaalt de ontvanger daar niet voor.
Zestienduizend aangiftes gingen vorig jaar specifiek over webwinkels. Voor dit jaar is de verwachting dat dit aantal oploopt naar ruim vijfenveertigduizend aangiftes, waarvan circa twintigduizend verband houden met nepwebwinkels.
Niet elk slachtoffer doet aangifte
Het aantal gedupeerden van online oplichting ligt in werkelijkheid veel hoger. Niet iedereen doet namelijk aangifte. Dit kan komen door schaamte, geen vertrouwen hebben in de politie, het melden te ingewikkeld vinden of het de moeite niet waard vinden. “Als we alle niet gemelde gevallen meetellen, kunnen we het aantal slachtoffers met vier vermenigvuldigen”, schat Van der Linden.
Geld terugkrijgen en fraudeurs opsporing lastig
Online fraudeurs maken steeds vaker gebruik van buitenlandse betaalproviders, meldt de politie. “‘Dit maakt opsporing lastiger, omdat we vaak rechtshulpverzoeken naar het buitenland moeten sturen”, vertelt Van der Linden. Heb je geld overgemaakt? Dan kan de politie dit vaak alleen terugkrijgen als de betaalproviders de fraudeur nog niet hebben uitbetaald. Wel kun je via andere wegen proberen om je geld terug te vorderen.
Wees voorbereid en voorkom oplichting
Voorkom dat je in online oplichting trapt en leer malafide webshops herkennen via deze handige tips. Controleer ook of de webshop waar je wil bestellen niet op de malafide handelspartijenlijst van de politie staat. Blijf daarnaast ook eenvoudig op de hoogte van actuele valse webshops via de gratis Opgelicht?!-app (iOS en Android). Vergeet niet om je meldingen aan te zetten, zo blijf je via pushberichten op de hoogte als er een nieuwe malafide webshop opduikt.