Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie mag verdachte dwingen telefoon te ontgrendelen voor bewijsmateriaal

  Politie mag verdachte dwingen telefoon te ontgrendelen voor bewijsmateriaal

  De politie mag bij een verdachte gedwongen zijn duim tegen de sensor houden om een mobiele telefoon te ontgrendelen. De rechtbank in Haarlem heeft in een rechtszaak over een phishing-bende geoordeeld dat de agenten rechtmatig hebben gehandeld toen zij dit deden.

  De verdachte wilde zijn iPhone niet ontgrendelen, waarop de politie hem boeide en zijn duim tegen de sensor aan drukte. Dat gebeurde met een zeer geringe mate van dwang en zonder geweld, aldus het vonnis. Hiermee is een beperkte inbreuk op zijn lichamelijke integriteit gemaakt, vindt de rechtbank. Ook is deze handelwijze niet in strijd met het beginsel dat een verdachte het recht heeft niet te worden gedwongen om (actief) aan zijn eigen veroordeling mee te werken. Volgens de rechtbank gaat het in dit geval om het dulden van een onderzoeksmaatregel. Toen was het nog niet mogelijk om bij dit type toestel het besturingssysteem te kraken.

  De verdediging meende juist wel dat politie en

  In deze zaak zijn

  Een man en een vrouw die voor de bende geld pinden met de passen en pincodes, kregen werkstraffen opgelegd van 120 en 100 uur.Bron: ANP

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant