Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie gaat exclusieve designeritems van criminelen veilen

  Politie gaat exclusieve designeritems van criminelen veilen

  Het Openbaar Ministerie in Noord-Holland biedt vanaf vandaag exclusieve designeritems te koop aan op de veilingsite BVA Auctions. Het gaat om goederen als dure (designer-)kleding, tassen en schoenen die door het OM, de politie en de FIOD in beslag zijn genomen bij criminelen en hun partners. Het betreft een pilot die wordt gehouden in Noord-Holland, maar de spullen zijn uit het hele land afkomstig.

  De opbrengst gaat regelrecht de staatskas in en wordt vervolgens bijvoorbeeld gebruikt voor het schadeloosstellen van slachtoffers of om geld veilig te stellen dat veroordeelde criminelen moeten betalen.

  Via BVA Auctions veilt Justitie al jaren inbeslaggenomen boten, auto's en motoren. Er is hernieuwde aandacht voor duur designerspul bij opsporingsinstanties die doorzoekingen uitvoeren. Politieagenten en inspecteurs van de FIOD krijgen een speciale training om dit soort goederen te herkennen. Na inbeslagname worden de spullen op echtheid onderzocht en getaxeerd. Designeritems werden overigens al eerder aangeboden, maar volgens het OM vielen deze spullen tot dusver niet erg op.

  Criminelen in de portemonnee raken

  Het OM maakt er een punt van criminelen in hun vermogen te raken en vindt dat ook hun partners moeten voelen dat misdaad niet mag lonen.

  Bron: ANP

 • Ook interessant