Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie Amsterdam vat skimmers pinautomaat in de kraag

  Politie Amsterdam vat skimmers pinautomaat in de kraag

  Op 1 januari heeft het zogenaamde 'Prioteam' van de Politie Amsterdam Team Openbaar Vervoer twee skimmers op heterdaad betrapt. Daar was echter wel wat geduld voor nodig.

  Skimmen is het op onrechtmatige wijze verkrijgen van pinpasgegevens door deze met behulp van speciale software en bijbehorende randapparatuur ongemerkt te kopiëren. Buitgemaakte kaartgegevens kunnen worden uitgelezen en via de magneetstrip kan een kopie van de pas worden gemaakt, waarna de oplichters met jouw betaalgegevens aan de haal gaan. 

  Skimapparatuur aangetroffen op pinautomaat

  Een collega van het team ontdekte op nieuwjaarsdag dat een pinautomaat tegenover station Amsterdam Centraal was voorzien van skimapparatuur. Daarop sloten collega's van de Landelijke Eenheid en het Doelgroepenteam zich aan om de skimmers op heterdaad te betrappen.

  Ondanks de lage temperaturen besloten de agenten om te wachten. Na vijf uur werd hun geduld beloond: de eerste verdachte kwam opdagen en liep een paar keer voorzichting langs de pinautomaat. Toen hij eenmaal dacht dat de kust veilig was, sloot een tweede verdachte zich aan. De apparatuur werd verwijderd en de heren gingen er vandoor, maar werden gevolgd door agenten die het duo staande hielden bij de auto. 

  In de auto werden spullen aangetroffen die naar een hotelkamer in Almere leidden. Onderzoek in het hotel leverde onder meer skimapparatuur en twee laptops op.

  Bron (inclusief foto): Facebookpagina Politie Amsterdam Team Openbaar Vervoer

 • Ook interessant