Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Persoonsgegevens huizenzoekers Funda gestolen

  Persoonsgegevens huizenzoekers Funda gestolen

  Internetcriminelen hebben door middel van phishingmails toegang gekregen tot de beveiligde omgeving van Funda. Deze is bedoeld voor makelaars. Hierdoor konden zij persoonsgegevens van huizenzoekers op zoeksite Funda stelen. 

  Dit melden gedupeerden aan Elsevier Weekblad. Het incident is bevestigd door een woordvoerder van Funda. 

  De fraudeurs gaan te werk door authentiek ogende e-mails naar makelaars te sturen waarmee zij wachtwoorden verkregen die toegang geven tot Funda desk. In deze beveiligde omgeving kunnen makelaars contactgegevens vinden van potentiële geïnteresseerden in de regio. Funda meldt dat er drie makelaars zijn getroffen waarbij ze mogelijk toegang hebben gekregen tot de gegevens van driehonderd huizenzoekers. Hierbij gaat het om gegevens als e-mailadressen en telefoonnummers. 

  Probleem in de sector

  De woordvoerder van Funda spreekt van een 'sectorbreed probleem' als het gaat om fraudeurs op de huurmarkt. 'Ze sturen phishingmails aan makelaars en verhuurbemiddelaars, en proberen in ons geval om inloggegevens van de beveiligde Funda-omgeving te achterhalen. Zij doen dit om zelf te kunnen inloggen en gegevens buit te maken van consumenten die op een huurwoning hebben gereageerd, zodat zij hen zelf kunnen benaderen met een niet-bestaand huurwoningaanbod. De oplichters doen zich daarbij voor als de verhuurder en proberen op deze manier de consument die op zoek is naar een huurwoning, geld afhandig te maken.'

  Blijf op je hoede

  Funda roept gebruikers in waarschuwingsmails op alert te zijn op mailtjes of telefoontjes van mensen die zich voordoen als makelaar, eigenaar of verhuurder. Funda adviseert gebruikers om het e-mailadres of telefoonnummer van de persoon te controleren en wijst erop dat makelaars nooit bemiddelingskosten mogen vragen. 

  Funda heeft melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens en raadt gedupeerden aan om aangifte te doen bij de politie. 

  Bron: Elsevier Weekblad

 • Ook interessant