Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pas op voor slinkse zakkenroltruc!

  Tientallen mensen zijn in de afgelopen weken het slachtoffer geworden van een truc van zakkenrollers. Hierbij worden spullen gestolen, terwijl de eigenaar wordt afgeleid met bijvoorbeeld vragen over een plattegrond.

  De oplichters zijn vaak actief in horecagelegenheden. Ze stellen iemand een vraag in een onbegrijpelijke taal, terwijl ze een vel papier of een kaart op tafel leggen over een mobiele telefoon of portemonnee van hun slachtoffer heen.

  Terwijl het slachtoffer zich over het papier of de kaart buigt, pakken de zakkenrollers de waardevolle spullen vlug onder het papier weg. Als men aangeeft niet te begrijpen wat er wordt bedoeld, vertrekken de dieven met hun buit. Vaak duurt het enige minuten voor de argeloze slachtoffers door hebben dat ze bestolen zijn.

  Inmiddels zijn er al negen verdachten, die zich van deze werkwijze bedienden, door de politie aangehouden. Het blijkt vooral om mannen van Oost-Europese afkomst te gaan.

  De politie vraagt de mensen alert te zijn op deze werkwijze en onmiddellijk contact op te nemen met de politie wanneer men de truc herkent. Ook wanneer u ziet dat mensen op deze manier worden benaderd, meld dat dan direct of grijp in, bijvoorbeeld door er hardop de aandacht op te vestigen.

  Heeft u informatie voor de politie, neem dan contact op met het algemene politienummer 0900-8844. Bij spoed altijd 112.

  Bron: www.politie.nl

 • Ook interessant