De oppositie in de Tweede Kamer blijft met veel vragen zitten na het feitenrelaas van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) over fraude met huur- en zorgtoeslagen. Voor oppositiepartijen blijft de vraag wanneer Weekers nu precies op de hoogte was van de malversaties en of hij wel genoeg heeft gedaan om de schade te beperken.
Volgens SP-leider Emile Roemer vecht Weekers tot het Kamerdebat dat voor half mei gepland staat, voor zijn politieke bestaan. Pas tijdens het debat zal blijken of hij genoeg vertrouwen behoudt. De SP vindt alvast dat Weekers in zijn brief een onthutsend beeld schetst van een ministerie dat kennelijk van niets wist en geen enkele signaal oppakte.
Dat Weekers niet in actie kwam, noemt de SP onacceptabel. GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik hekelt de afstandelijke houding van de bewindspersoon. "Uit niets spreekt dat hij vanaf nu ferm de touwtjes in handen gaat nemen om dit soort toestanden in de toekomst te voorkomen."
Partijen blijven vragen houden over ambtenaren die stelden dat de staatssecretaris wel degelijk eerder wist van de fraude. Weekers stelt dat hij pas in april vlak voor een uitzending van Brandpunt geïnformeerd werd. Zijn collega Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wist er al ruim een maand eerder van. De SGP vraagt zich af waarom Weekers zo laat geïnformeerd werd terwijl uit één tv-uitzending duidelijk wordt hoe ernstig de problemen zijn.
Meerdere partijen zijn ook verwonderd dat Weekers niet ingaat op rapporten van ambtenarenbond Abvakabo FNV waarin medewerkers van de Belastingdienst al waarschuwen voor fraude met toeslagen, die verder gaat dan de Bulgaarse bende die de aanleiding was tot de huidige opschudding.
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil meer weten van de 280 gevallen van 'systeemfraude' die de FIOD heeft afgehandeld. Hij spreekt van een explosie omdat meer dan de helft van de gevallen zich de afgelopen 1,5 jaar voordeed. Hij wil van Weekers ook horen hoe groot de schade is.
Regeringspartijen PvdA en VVD en oppositiepartij PVV wilden zaterdag niet reageren op het feitenrelaas van Weekers.
Bij fraude gaat het om buitenlanders die bij een gemeente een Nederlands woonadres opgeven om zo een toeslag aan te kunnen vragen.
ANP