Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichters op zoek naar administratief thuiswerker

  Oplichters op zoek naar administratief thuiswerker

  Werkzoekenden die staan ingeschreven op vacaturesites zijn een doelwit van oplichters. Ze worden namelijk via de mail benaderd voor een lucratieve thuisfunctie. De Fraudehelpdesk waarschuwt voor deze vacaturefraude.

  Administratief thuiswerker

  Volgens afzender Martin Stam van Tinker Logistics gaat het om een parttimebaan als administratief thuiswerker. Iemand die interesse heeft in de functie kan reageren door het bijgevoegde sollicitatieformulier ingevuld terug te sturen. Fraudeurs proberen op deze manier zogenoemde katvangers voor zich te winnen: mensen die worden geworven om geld te storten op hun bankrekening. Zonder dat ze het weten, helpen ze zo mee met het witwassen van crimineel geld.

  Geld overmaken

  Als de fraudeur het formulier heeft ontvangen, is de kans groot dat hij daarna voorstelt geld op de rekening van de sollicitant te storten. Dat bedrag moet worden overgemaakt via money transfers van Western Union of MoneyGram. Doe dit nooit: deze bureaus staan erom bekend voor oplichtingspraktijken te worden gebruikt.

  Kenmerken

  Bij vacaturefraude wordt het slachtoffer ongevraagd benaderd via de mail. Het bericht begint meestal met 'Geachte heer/mevrouw'. Het gaat vaak over een functie vanuit huis als 'Regionale vertegenwoordiger' of 'Administratie/Financieel thuiswerker'. Meestal is de mail slecht geschreven. Verder heeft een kandidaat geen opleiding nodig of er is geen ervaring vereist.

  Advies

  Lijkt een baan te mooi om waar te zijn? Dan is dat meestal ook zo! Als u wel met de oplichter in zee gaat door uw bankrekening beschikbaar te stellen, bent u strafbaar. Reageer niet op het bericht, want dan weten de oplichters dat het e-mailadres in gebruik is. En geef nooit uw bancaire gegevens aan iemand die u niet kent en vertrouwt!

  Voorbeeld:

  Van: Martin Stam [mailto:[email protected]]

  Verzonden: woensdag 26 maart 2014 10:37

  Aan:

  Onderwerp: Administratief thuiswerker

  Geachte heer/mevrouw,

  Op de vacaturesite zijn wij met enthousiamse uw profiel tegengekomen en graag willen wij u de momenteel openstaande functie van Administratief thuiswerker aan u voor stellen. Het is een part-time thuiswerkfunctie die geheel vanuit huis te bekleden is.

  Tinker Logistics is een groeiende internationale onderneming gespecialiseerd in verpakkingen en mail doorschakeling. We hebben vertegenwoordigingen in veel Amerikaanse staten en werken onder meer oprichting.

  De klanten van Tinker Logistics (veelal internationale ondernemingen) zijn wel actief op de Nederlandse markt maar hebben hier geen vestiging. De taken van een Administratief thuiswerker bestaan dan ook voornamelijk uit:

  - Het plaatsen van orders en het verwerken van orders

  - Het verwerken van transacties op geplaatste orders.

  - Het evalueren van de gedane zaken.

  - Dagelijks systeembeheer van de bestaande klanten.

  Alle nieuwe kandidaten krijgen voor het aangaan van een vast samenwerkingsverband een proefperiode van 5 tot 7 werkdagen aangeboden (2uur per dag). Tijdens deze proefperiode (welke volledig vanuit huis te volbrengen is) wordt u bekend gemaakt met ons bedrijf en uw werkzaamheden. De proefperiode geeft u ook de gelegenheid om de functie te testen op uw tevredenheid. Na het voor beide partijen succesvol volbrengen van de proefperiode nodigen wij u uit bij ons op kantoor voor het aangaan van een vaste arbeidsovereenkomst. Het vaste honararium voor de proefperiode bedraagt € 430.-.

  Binnenkort start er een nieuwe proefperiode. Als u geinteresseerd bent om hieraan deel te nemen vul dan het bijgevoegde sollicitatieformulier in. Er zal vervolgens spoedig telefonisch contact opgenomen worden ter kennismaking en om uw beschikbaarheid en interesse te bevestigen en eventuel wat meer uitleg geven en uw vragen te beantwoorden.

  Graag zien wij uw bevestiging tegemoet.

  Met hartelijke groeten,

  Martin Stam

  Hr Manager Tinker Logistics EU

  020 893 26 93

  Bron: www.fraudehelpdesk.nl

 • Ook interessant