Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichters misbruiken declaratiecodes van artsen

  Oplichters misbruiken declaratiecodes van artsen

  Persoonlijke declaratiecodes van artsen worden misbruikt door oplichters die daarmee veel geld buitmaken. Dat meldde RTL Nieuws zaterdagavond.

  De nepartsen en nepzorginstellingen dienen op grote schaal valse declaraties in, soms zelfs met medeweten van de 'echte' artsen en specialisten.

  FraudedossiersZorgverzekeraars Achmea en DSW beschikken over honderden van dit soort fraudedossiers. Ook van overleden of gepensioneerde artsen worden de declaratiecodes misbruikt. Uit het onderzoek van RTL onder zorgverzekeraars blijkt dat misbruik van artsencodes inmiddels een van de grootste vormen van fraude is geworden.

  OphelderingTweede Kamerleden willen snel opheldering van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) over de fraude. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot wil Schippers dinsdag in het vragenuurtje spreken over de kwestie. "De minister moet hercontroles van de codes mogelijk maken om misbruik te voorkomen."

  Volgens de PvdA moet de controle op zorgcodes strikter worden en moet misbruik pittiger worden bestraft. "In tijden dat we elke zorgeuro twee keer om moeten draaien, is fraude met zorggeld onacceptabel", zei Kamerlid Lea Bouwmeester. "De organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van de codes, moet meer doen om fraude te voorkomen." Schippers heeft al een pakket aan maatregelen aangekondigd om zorgfraude aan te pakken. De PvdA had haar daarom gevraagd, aldus Bouwmeester.

  SP-Kamerlid Renske Leijten ziet in de fraude het bewijs dat artsen niet per behandeling moeten worden betaald, maar in loondienst zouden moeten komen. Volgens haar staat dit voor het "failliet van de zelfregulering". "Hoe kun je fraude bestrijden als je de toegang tot declareren zo open laat staan?"

  VVD-Kamerlid Anne Mulder verwijst naar het plan van aanpak van zorgfraude dat Schippers voor Prinsjesdag naar de Kamer wil sturen. "Ik reken erop dat deze fraude met dat plan ook wordt aangepakt.''

  Niet alleen het CDA, maar ook de PvdA heeft aangekondigd dinsdag mondelinge vragen te willen stellen tijdens het vragenuurtje.

  Bron: ANP

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant