Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Opgelicht?! zet onderzoek adressenfraude voort

    Opgelicht?! zet onderzoek adressenfraude voort

    Na onze uitzending van oktober gingen de websites van de in onze uitzending getoonde adressenverkopers uit de lucht. Niet lang daarna kregen wij opnieuw meldingen van personen die zich gedupeerd voelden door soortgelijke verkooppraktijken. Tijd om ons onderzoek naar adressenfraude voort te zetten.

    Via websites adressenloket.nl, adressencentrale.nl en adressenbank.be worden valse huurcontracten aangeboden ten behoeve van inschrijvingen bij gemeenten. Ze willen je laten geloven dat het allemaal legaal is, maar in werkelijkheid raak je verstrikt in het web van adressenfraudeurs die voor honderden euro's waardeloze huurcontracten verkopen.

    Alle wegen leiden naar…

    Zodra we de websites openen zien we een lay-out die veel weg heeft van adressa.nl. Wat ook opvalt, is dat het geld voor de contracten moet worden overgemaakt naar M.K. Klos. Deze naam stond ook op de facturen van adressa.nl.

    Het telefoonnummer dat bij de websites hoort, is van de eenmanszaak van Tolunay A. Een man die we in eerder onderzoek ook tegenkwamen. Destijds belde hij naar de redactie van Opgelicht?! onder de naam Shakirov. Later gaf hij toe dat hij daarover gelogen had.

    Ons maandenlange onderzoek leidt keer op keer naar Tolunay A. Het wordt dus tijd dat we hem spreken. Een telefonische toezegging om met ons te praten, trekt hij in. We leggen daarom een onaangekondigd bezoek bij hem af op zijn kantoor in de Rotterdamse wijk Charlois.

    Boekhouder van de maffia

    Tolunay geeft toe dat hij heeft gewerkt voor de frauduleuze websites. Hij heeft hier flink voor betaald gekregen: hij zou 185.000 euro hebben ontvangen voor een jaar lang administratief werk. Hij zegt dat hij alleen de boekhouder is en niets met de zaken te maken heeft. Tolunay weet sinds onze uitzending in oktober dat de websites zich bezighouden met illegale praktijken. Maar vanwege angst voor nare gevolgen durft hij niet te stoppen met zijn werk. Hij noemt zich de boekhouder van de maffia. Feit blijft dat hij meewerkte aan adressenfraude in Nederland en België.

    Het vervolg

    Tolunay zegt te zijn ondergedoken. De politie is op de hoogte van de frauduleuze praktijken en ook het Ministerie van BZK heeft aandacht voor aanpak van adressenfraude. Het Ministerie richt zich bijvoorbeeld op voorlichting van gemeenten, hoe ze fraude kunnen herkennen.

    Ben je op zoek naar een adres om je in te schrijven, terwijl je daar niet woont, pas dan op! Er zijn legale manieren om een briefadres aan te vragen. Ga voor informatie hierover naar je gemeente en zorg dat je zelf niet (onbedoeld) fraude pleegt met valse huurcontracten.

    Gerelateerd

  • Ook interessant