Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Opgelicht?! waarschuwt voor privacy-lek

  Opgelicht?! waarschuwt voor privacy-lek

  Opgelicht?! is in samenwerking met alle internetproviders duizenden Nederlanders aan het waarschuwen voor een omvangrijk privacy-lek in hun thuis- of bedrijfsnetwerk.

  Lijsten met wachtwoorden, kopieën van paspoorten, familiefoto’s, gevoelige bedrijfsinformatie, complete back-ups en financiële boekhoudingen liggen op straat. Identiteitsfraude is nog nooit zo makkelijk geweest!

  Klanten benaderdZiggo, KPN, XS4ALL, Online.nl, Tele2, Vodafone, Zeelandnet, Solcon hebben op verzoek van Opgelicht?! de afgelopen dagen duizenden klanten benaderd. Met deze actie proberen ze deze mensen ertoe te bewegen dit privacy-lek te dichten.

  Gevoelige informatieVan deze burgers - maar ook vele Nederlandse bedrijven en instanties - staat de meest privacy gevoelige informatie open en bloot op internet. Opgelicht?! vond ook gevoelige informatie van advocaten, gemeenten, multinationals en zelfs beveiligingsbedrijven.

  Schokkende conclusiesOpgelicht?! deed de afgelopen maanden met diverse security-experts onderzoek naar wat er allemaal open staat. En komt tot schokkende conclusies.

  Gevoelige informatie onbeveiligdDe kern van het probleem zit hem in zogeheten externe netwerkschijven. Voor veel mensen is dit een digitale kluis waar al hun privacy gevoelige informatie staat opgeslagen. Sommige netwerkschijven maken automatisch en anoniem verbinding met het internet en veel routers sturen zonder beperking alles via een zogenaamde FTP-server door. De bestanden op deze harde schijven staan onbeveiligd open en zijn soms helemaal niet te beveiligen. Heel gericht kunnen kwaadwillenden op het internet scannen op zoektermen als ‘paspoort’ en ‘wachtwoorden'. Hiermee krijg je met een paar muisklikken anoniem toegang tot kwetsbare externe netwerkschijven. Het is daarna kinderspel om alles te downloaden. Tegelijk is het ook mogelijk om compromitterende bestanden toe te voegen. Met deze externe netwerkschijven en bepaalde instellingen hebben heel veel mensen onbewust een Trojaans paard in huis staan. Het privacy-lek bestaat al jaren, en volgens beveiligingsexperts is het vooral schokkend dat er niets aan is gedaan.

  Actuele discussieWereldwijd staan er nu naar schatting 25 miljard apparaten in verbinding met internet. En dit worden er alsmaar meer. De veiligheid van netwerkapparaten is een actuele discussie. Fabrikanten willen het vooral voor consumenten makkelijk maken, aan de veiligheid is niet altijd gedacht.

  Opgelicht?! besteedt uitgebreid aandacht aan dit privacy-lek.

  Dit en meer in Opgelicht?! dinsdag 26 mei om 21.25 uur op NPO 1

  Gerelateerd

 • Ook interessant