Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Opgelicht?! Cybercrime ontmaskert internetcriminelen

  Opgelicht?! Cybercrime ontmaskert internetcriminelen

  Opgelicht?! duikt vanaf 6 december 3 weken lang in de krochten van het internet. In Opgelicht?! Cybercrime neemt presentator Jaap Jongbloed de kijker mee langs verschillende vormen van online criminaliteit. Van phishing tot malafide webshops en van identiteitsfraude tot DDoS-aanvallen.

  Opgelicht?! Cybercrime duikt in de gereedschapskist van de cybercriminelen, zoekt ze op en ontmaskert ze.

  In de eerste aflevering de volgende onderwerpen:

  - Digitale ID

  We hebben talloze accounts op internet. Handig, maar het brengt ook gevaren met zich mee. Voor je het weet is je e-mail gehackt, je identiteit gestolen en wordt er een huurwoning gehuurd op jouw naam. En mag jij voor de rechter verschijnen om voor de schade op te draaien.

  - Life Hack: Malafide apps

  Een app downloaden is zo gedaan. Maar weet je wel waar je ‘ja’ tegen zegt als je de voorwaarden accepteert? Opgelicht?! liet een app bouwen voor bezoekers van comedyclub Boom Chicago. Zonder te lezen accepteerden bezoekers een wel heel grote inbreuk op hun privacy. Alle informatie uit hun telefoon werd direct doorgestuurd... naar de comedians op het podium.

  - iDeal scam

  Betalen met iDeal is de normaalste zaak van de wereld. Toch was het mogelijk voor een cybercrimineel om de app van ING te kraken. Zonder te betalen plaatste hij grote bestellingen bij een webshop uit Deventer.

  - Digitale kruimelaars

  Bijna alle criminaliteit wordt digitaal. De zakkenrollers van vroeger beroven je nu op internet. In het slot van deze eerste aflevering laat Opgelicht?! drie verschillende online oplichtingstrucs zien. We achterhalen wie de daders zijn en gaan mee met de politie tijdens de arrestatie.

  Opgelicht?! Cybercrime, dinsdag 6 december rond 21.25 uur op NPO 1

  Gerelateerd

 • Ook interessant