Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Onderzoek LMIO: 3V-fraudeur opgepakt

    Onderzoek LMIO: 3V-fraudeur opgepakt

    Het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) heeft een groot succes behaald in een onderzoek naar online fraude met prepaid creditcards, waaronder 3V cards. De laatste jaren zijn deze creditcards veelvuldig misbruikt bij oplichting. De kaarten konden anoniem aangeschaft worden bij bijvoorbeeld een boekwinkel, maar moesten voor gebruik geregistreerd worden bij 3V. Dit kon op basis van telefoonnummer en mailadres. Fraudeurs deden dit vaak met valse gegevens. Hierdoor is het lastig voor de politie om bij die gegevens en de daadwerkelijke gebruiker te komen. Toch lukte het de politie na grondig onderzoek een van deze fraudeurs te pakken.

    Mensen die opgelicht zijn via internet, moeten aangifte doen via de site van de politie. Alle gegevens die van de oplichter bekend zijn, dienen ingevuld te worden. Denk aan gebruikte telefoonnummers, rekeningnummer, e-mailadres, mogelijke adresgegevens. Al deze gegevens van de slachtoffers worden aan elkaar gekoppeld. Zo kan de politie in een cluster koppelingen maken tussen verschillende aangiftes. Het LMIO kwam in deze fraudezaak tot maar liefst 2100 aangiftes.

    Werkwijze

    De werkwijze van de fraudeur is in deze aangiftes vrijwel identiek. Er werden op handelssites als Marktplaats en Speurders, maar ook via social media, voornamelijk tickets aangeboden. Daarbij maakte de fraudeur misbruik van andermans identiteit om vertrouwen te wekken bij de koper. Het geld moest overgemaakt worden op een rekeningnummer of via een iDEAL-link waarmee een 3V card opgewaardeerd werd. De verkoper vertelde er namelijk bij eerder opgelicht te zijn, en daardoor voor die betaalwijze te hebben gekozen. Geld dat via een iDEAL-link op een 3V card gezet werd, stond gelijk op de kaart. Het werd er echter door de fraudeur meteen weer afgepind.

    Politieonderzoek

    Het LMIO deed grondig onderzoek in deze zaak en had verdachten in beeld. Vrijwel gelijktijdig hield de politie Amsterdam in maart 2016 een vrouw aan. Bij haar werden digitale gegevensdragers aangetroffen, zoals laptops en telefoons. Bij deze inval was ook een man aanwezig die een grote stapel 3V cards in zijn tas had. De tas is door de politie in beslag genomen voor nader onderzoek. Deze kaarten konden gekoppeld worden aan minimaal 750 aangiften in het onderzoek van het LMIO. Uitgebreid onderzoek bracht een groot fraudeursnetwerk aan het licht. In dit onderzoek zijn ook 120 katvangers in beeld. Hun bankrekening is in deze fraude gebruikt om geld door de slachtoffers naar over te laten maken. Volgens de politie zijn er in Nederland ronselaars actief die mensen benaderen om hun rekening beschikbaar te stellen voor een klein bedrag. Dit is echter niet zonder gevolgen. Alle katvangers in deze zaak zullen aangehouden en gehoord gaan worden. Onderzoek zal uit moeten wijzen wat hun rol in deze oplichting is.

    Schade: 50.000 euro

    De verdachte die is aangehouden kan gekoppeld worden aan 750 aangiften. Het schadebedrag voor alleen deze aangiften wordt geschat op 50.000 euro. Of deze man dit geld allemaal zelf heeft gepind moet nader onderzoek uitwijzen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

    Prepaid creditcards

    3V kaarten worden per 1 november 2016 niet meer uitgegeven. Op de kaarten die nog in omloop zijn, kan nog steeds geld gestort worden.

    Er zijn ook nog andere prepaid creditcards in omloop:

    • Pay2D
    • Cash passport
    • Skrill
    • MoneytoGo
    • DB Card

    Let goed op als een onbekend persoon je vraagt om geld te storten op een van deze (anonieme) kaarten.

    Tips

    Wij hebben een aantal tips op een rij gezet om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze vorm van fraude of hierbij betrokken raakt als katvanger:

    • Vraagt een verkoper of je wilt betalen via een iDEAL-link? Controleer dan goed wie de begunstigde van de iDEAL-betaling is. Als dat niet dezelfde persoon of organisatie is aan wie je wil betalen, dan is het foute boel. Het kan bijvoorbeeld een opwaardering voor een anonieme prepaid creditcard zijn.
    • Stel nooit je rekening beschikbaar. Jij bent dan een katvanger en dat kan ernstige gevolgen voor je hebben.
    • Als iets wil kopen via een handelssite, check de verkoper dan eerst op Google en via de checkfunctie op de site van de politie.

    Meer informatie

    Gerelateerd

  • Ook interessant