Sinds 2013 is het aantal meldpunten ongeveer verdrievoudigd van 44 naar het huidige aantal van 149. Jaarlijks komen daar minimaal negenduizend tips binnen, maar omdat ongeveer van de helft van de gemeenten geen statistieken bijhoudt, zijn het er vermoedelijk veel en veel meer.
Dat meldt De Volkskrant op basis van zelf verricht onderzoek, waarin ze 335 gemeenten hebben benaderd voor deelname aan een enquête. Tachtig procent van de gemeenten heeft gereageerd.
De meeste tips betreffen vermoedens over buren of bekenden die zwart bijklussen naast de uitkering of dat mensen zonder het te melden feitelijk samenwonen, wat gevolgen kan hebben voor de hoogte van de uitkering en bepaalde toeslagen.
Het merendeel van de tips is anoniem en komt binnen per telefoontje, online formulier, e-mail of als handgeschreven brief.
Boete
De NOS weet te vertellen dat de gevolgen groot kunnen zijn: wie betrapt wordt, moet in ieder geval het teveel ontvangen bedrag terugbetalen. Bovendien kan de gemeente een aanvullende boete opleggen ter hoogte van het te veel ontvangen bedrag, waarbij het één en ander afhankelijk is van vragen als of de fraudeur eerder een soortgelijk vergrijp heeft gepleegd en of er duidelijk sprake is van kwade opzet.
Bron: De Volkskrant / NOS.nl