Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nederlander (50) veroordeeld tot vier jaar cel in Ierland na onterecht incasseren van toeslagen

  Nederlander (50) veroordeeld tot vier jaar cel in Ierland na onterecht incasseren van toeslagen

  De Nederlander Leendert S. (50) is in Ierland veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. De afgelopen jaren streek hij ruim 226.000 euro op van de Ierse overheid. Hij was sinds 2010 niet meer in Ierland woonachtig, maar haalde daar wel iedere twee weken zijn toeslagen op.

  In 2009 verhuisde de man met zijn gezin naar Dublin, maar lang duurde het verblijf niet. Ierse media weten te beweren dat S. al in 2010 terugkeerde naar Nederland. Omdat hij zijn adres in Dublin echter aanhield en verzuimde door te geven dat hij terugging naar Nederland, kon hij alsnog toeslagen incasseren waar hij eigenlijk geen recht op had.

  Daarnaast schreef hij zich in op een adres in het Engelse Sussex, waar zijn vrouw zou wonen. Ook zou hij enige tijd bij zijn zus hebben gewoond; zij was woonachtig in de Dublinse buitenwijk Ballymun.

  Man ontving meerdere toeslagen

  De onterecht ontvangen toeslagen bestaan onder meer uit huurtoeslag, een werkloosheidsuitkering, een 'terug-naar-school'-toeslag en een 'weer-aan-het-werk'-toeslag. Volgens de Ierse krant The Journal bedraagt het totale bedrag aan onterecht ontvangen toeslagen € 226.701,08 en is dit bedrag als volgt opgebouwd:

  • Werkloosheidsuitkering: € 107.914,88
  • Huurtoeslag: € 84.575,20
  • 'Weer-aan-het-werk'-toeslag: € 32.006,-
  • 'Terug-naar-school'-toeslag: € 2.205,-

  Ontmaskerd door leegstaande woning

  S. liep tegen de lamp toen een van de brieven die naar zijn Ierse adres werd gestuurd als onbestelbaar terugkwam. Het postbedrijf meldde dat de op het adres gevestigde woning onbewoond was. Dit werd bevestigd door de Ierse politie, die poolshoogte kwam nemen.

  Onderzoek van de Ierse belastingdienst wees vervolgens uit dat de man al geruime tijd niet meer woonachtig was in Ierland. Gevraagd naar bewijsmateriaal om de rechtmatigheid van de toeslagen mee aan te tonen overhandigde S. vervalste documenten. Op basis van aanvullend onderzoek wist de belastingdienst nog te constateren dat de man iedere twee weken op en neer vloog naar Ierland om de toeslagen te innen.

  S. betuigt diepe spijt

  De eis was aanvankelijk acht jaar cel en een flinke boete, maar de rechtbank legde uiteindelijk vier jaar gevangenisstraf op. S. betuigde in de rechtbank diepe spijt en nam zelfs een bedrag van € 2.500,- mee als blijk van goede wil. De advocaat van S. betoogde dat de man lijdt aan een obsessief-compulsieve stoornis, mede veroorzaakt door traumatische ervaringen die hij opdeed in Zuid-Afrika, waar hij eerder woonde. Daar is hij twee keer ontvoerd en hij werd in zijn woning een keer geconfronteerd met een gewapende indringer.

  Bron: AD.nl / TheJournal.ie

 • Ook interessant