Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Nederlander aangehouden na internationaal onderzoek DDoS-aanvallen

    Nederlander aangehouden na internationaal onderzoek DDoS-aanvallen

    Begin dit jaar werden de websites van alle grote banken, de Belastingdienst en DigiD platgelegd door DDoS-aanvallen. De instanties waren langere tijd niet bereikbaar. Kabelexploitanten waren eerder al de dupe. Gevreesd werd dat privégegevens van gebruikers door de aanvallen op straat kwamen te liggen. Alle getroffen instanties garanderen dat dat niet het geval is.

    Bij een DDOS-aanval gaan ontzettend veel computers tegelijkertijd naar een site, die deze gelijktijdige bezoeken niet kan verwerken waardoor de server plat gaat. Zo’n aanval kan minuten tot uren duren, waardoor de dienst lange tijd niet bereikbaar is.

    Online te koop

    DDoS-aanvallen kunnen simpelweg online gekocht worden. Vaak worden ze door cybercriminelen uitgevoerd voor de kick, aanzien onder hun cybervrienden, maar soms ook om af te persen. Bedrijven zijn er immers bij gebaat dat hun site en server bereikbaar blijft.

    Internationaal onderzoek

    Er volgde een internationaal onderzoek 'Operation Power Off' om sites die DDoS-aanvallen faciliteren te ontmantelen. De politie in Nederland werkte hierbij samen met Engeland, Duitsland, Schotland, Australië, Canada, Italië, Spanje, Servië, de VS, Kroatië en Hongkong. Onder andere het Cybercrime Team Noord-Holland deed onderzoek naar de Nederlandse DDoS-aanvallen.

    Hoofddorper aangehouden

    Vorige week werd door hen een 22-jarige man uit Hoofddorp aangehouden. Hij viel een hostingbedrijf aan, waar 450 domeinnamen van ongeveer 250 klanten waren gehuisvest. Die werden door de aanval onbereikbaar. Het gaat volgens de politie om gedupeerden uit het midden- en kleinbedrijf, niet om grotere DDoS-aanvallen op bijvoorbeeld banken of de Belastingdienst. De verdachte gebruikte de site Webstresser.org. Deze site werd eind april opgerold. Het was de grootste aanbieder van DDoS-aanvallen ter wereld. Deze site verkocht voor lage prijzen krachtige DDoS-aanvallen.

    Informatie uit Groot-Brittannië

    De opsporingsdiensten kwamen Webstresser.org op het spoor door informatie van de National Crime Agency uit Groot-Brittannië. De infrastructuur van de website bevond zich enige tijd in Nederland, waardoor de politie veel informatie kon achterhalen. Ook kon informatie over Nederlandse en internationale gebruikers en doelen worden achterhaald. Onder die doelen waren volgens justitie ook vitale websites. Met het neerhalen van Webstresser.org is de grootste en bekendste 'stresser' ter wereld buitenspel gezet.

    Keten verstoord

    Door de grootste illegale DDoS-aanbieder uit te schakelen in een internationale politieactie, is er een slag toegebracht aan DDoS-criminaliteit. Niet alleen zijn de administrators gearresteerd, maar ook gebruikers worden vervolgd en aansprakelijk gesteld voor schade. Voor gebruikers van dergelijke websites heeft de politie een waarschuwing: 'Doe het niet, want door opsporing van de DDoS-dienst die je gebruikt, de-anonimiseren we je, bezorgen we je een strafblad en stel je slachtoffers in staat hun schade op jou te verhalen.' Volgens de politie zijn er nog veel verdachten in Nederland die binnenkort bezoek van de politie kunnen verwachten.

    Uitzending Opgelicht?!

    Opgelicht?! volgde het onderzoeksteam en was aanwezig bij de arrestatie. De beelden kun je hier bekijken.

    Gerelateerd

  • Ook interessant