Internetcriminelen hebben het Rijksmuseum Twenthe voor bijna 3 miljoen euro opgelicht. Arnoud Odding, directeur van het museum, bevestigt de zaak na berichtgeving van persbureau Bloomberg.
Odding wil zelf weinig over de zaak kwijt, omdat de zaak nog onder de rechter is. Volgens Bloomberg ging het mis toen er geld moest worden overgemaakt voor een schilderij. De directeur zou twee jaar geleden op de Tefaf-kunstbeurs in Maastricht belangstelling hebben getoond voor een schilderij van de Britse schilder John Constable.
Daarover zou maandenlang onderhandeld zijn via de mail. Beide partijen zijn overeengekomen met een bedrag van 2,85 miljoen euro. Het museum ontving een rekeningnummer via de mail in Hongkong en maakte het geld over. De Londense kunsthandelaar heeft het geld echter nooit ontvangen. Later bleek de e-mail met bankgegevens en rekeningnummer afkomstig te zijn van criminelen.
Veilig mailsysteem
De museumdirecteur verklaart tegenover de NOS dat zijn mailsysteem veilig is. 'Uit onderzoeken is gekomen dat er in onze e-mailsystemen geen enkele kwetsbaarheid zat, dat ze up-to-date en in orde waren.' Het museum heeft de kunsthandelaar voor de rechter gedaagd om duidelijkheid te krijgen dat het schilderij is gekocht en betaald.
Ook de kunsthandel zegt de beveiliging op orde te hebben. De advocaat van het bedrijf zegt dat het Twents museum had moeten controleren of het rekeningnummer van de kunsthandelaar was. De rechter gaf hem daar gelijk in. Het Rijksmuseum Twenthe legt zich niet bij de uitspraak neer en beraadt zich over hoe het verder moet met deze zaak.
Bron: NOS