Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Merendeel aangiftes internetoplichting niet in behandeling genomen

  Merendeel aangiftes internetoplichting niet in behandeling genomen

  Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) ontving vorig jaar bijna 44.000 aangiftes over internetoplichting. 7.200 aangiftes werden ingetrokken en bij ruim 13.000 aangiftes ging het om niet-vervolgbare gevallen. Van de 23.400 aangiftes die overbleven, heeft het LMIO er zo'n 5.100 in behandeling zijn genomen.

  Dit blijkt uit cijfers die minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid naar de Tweede Kamer stuurde. 

  Stijging aangiftes in 2019

  Dit jaar zijn er tot 1 juli 26.300 aangiftes binnengekomen, een stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen ging het om 19.800 aangiftes. Het LMIO heeft tot dusver 2.500 aangiftes in behandeling genomen. In het eerste halfjaar van 2019 zijn er 142 verdachten van internetoplichting door de politie aangeleverd bij het Openbaar Ministerie (OM). 180 zaken werden in deze periode door het OM afgedaan. 

  Minister Grapperhaus laat weten dat de stijging van het aantal aangiftes van internetoplichting niet is te wijten aan een bepaald fenomeen. 'Mogelijk dat aandacht in de media voor internetoplichting en oproepen tot het doen van aangifte een stijging heeft veroorzaakt', vermoedt hij. 

  Bron: security.nl

 • Ook interessant