Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Man verliest in één nacht € 1.000.000,- door smishing

  Man verliest in één nacht € 1.000.000,- door smishing

  Je leest het goed: het slachtoffer uit een niet nader genoemde plaats uit Noord-Nederland verloor één miljoen euro nadat hij een vals sms-bericht namens de bank aanzag voor echt en hij vervolgens inlogde. De buit werd in één nacht via 136 tussenrekeningen weggesluisd.

  Volgens justitie in Groningen is dit de grootste schadepost van dergelijke cybercrime die tot nu toe is gemeld, aldus De Telegraaf. Wij kunnen ons inderdaad amper voorstellen dat individuele burgers in Nederland vaker nóg grotere bedragen hebben verloren door phishing of smishing: een waar dieptepunt.

  De diefstal vond minstens drie maanden geleden plaats, maar de politie komt er nu mee naar buiten in het kader van een internationaal project om geldezels te achterhalen. Ontmoediging staat daarbij centraal, want doordat geldezels hun eigen rekening ter beschikking stellen aan oplichters, draaien zij ervoor op. 'De pakkans is honderd procent', aldus persofficier Gerben Wilbrink.

  OM doet al maanden onderzoek

  Het Openbaar Ministerie is al drie maanden actief om de geldezels in deze zaak op te sporen. Jongeren moeten zich vooral niet door de belofte van snel geld laten verleiden, zegt ook adviseur veiligheidszaken Moniek de Nooij van De Volksbank: 'De beloning loopt op tot duizenden euro’s, het 'snelle geld'. Soms zijn de geldezels naïef, vaak niet. Het gebeurt ook wel onder dwang'.

  Ronselaars vinden slachtoffers ook wel via sociale media: zo doken wij een aantal weken geleden in de wereld van Telegram en maakten onder valse voorwendselen een afspraak met een Rotterdamse bende waar we met de verborgen camera naartoe gingen.

  Bron: De Telegraaf

 • Ook interessant