Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Malafide verhuurbemiddelaars actief

  Op de huurwoningmarkt in Nederland ontstaat een groep malafide bemiddelaars en makelaars. Deze ondernemers willen snel geld verdienen, vooral met het opstrijken van een courtage nu de koopwoningmarkt op zijn gat ligt.

  Dat bevestigen verschillende koepels van makelaars. Ook de politie zegt wel eens tegen dit soort louche makelaars aan te lopen. Volgens Rob Jozee van woonfraude.nl zijn het vooral de niet-georganiseerde woonbemiddelaars die met voorbedachten rade te werk gaan. "Zij accepteren valse identiteitspapieren. Ook worden niet-bestaande loonstroken door huurders overgelegd", zegt Jozee.

  In twee jaar tijd heeft hij 25 zaken in onderzoek gehad van woningeigenaren die te goeder trouw hun woning verhuurden omdat ze die niet verkocht kregen of omdat ze tijdelijk naar het buitenland vertrokken. "Bij thuiskomst blijkt de woning dan meestal te zijn verbouwd tot een hennepkwekerij of uitgewoond door een grote groep illegalen die er hebben gebivakkeerd", zegt Jozee.

  Om te voorkomen dat de louche bemiddelaars de koepels binnendringen, schoolt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) dit jaar haar leden bij over onder meer de betrouwbaarheid van identiteitspapieren. Aanleiding is de berichtgeving van het ANP over wiethandelaren die koopwoningen huren om er een wietkwekerij op te zetten, zegt de NVM-woordvoerder.

  "Wij kunnen wel identiteitspapieren checken'', zegt Ed van de Bijl van de makelaarskoepel Vastgoed Pro, "maar het gaat niet alleen om data. Het gaat er ook om dat makelaar sinds 2001 geen beschermd beroep meer is." In 2001 waren er nog 3500 be√ędigde makelaars, huurbemiddelaars en taxateurs, nu zijn dat er al 11.000.

  Daar komt bij dat het aantal verkochte woningen de afgelopen jaren zo is gedaald dat er voor makelaars op de koopmarkt niet veel meer is te halen. In 2001 werden 220.000 bestaande woningen verkocht. Dat daalde gestaag tot 110.000 woningen in 2011. "Toch gaat er veel geld om in de woningmarkt en dat trekt verkeerde mensen aan", aldus Van de Bijl.

  Ook koepelorganisatie VBO Makelaar heeft extra educatiebijeenkomsten voor haar leden gepland. "Zo willen wij het kaf van het koren scheiden", zegt directeur Hans van der Ploeg. Hij vindt dat er een certificering moet komen, verankerd in de wet. "Dan kun je dit soort problemen pas goed aanpakken."

  (ANP)

 • Ook interessant