Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Maastricht University repareert ICT-systemen en hervat onderwijs

  Maastricht University repareert ICT-systemen en hervat onderwijs

  Het onderwijs aan Maastricht University gaat volgende week maandag, na de kerstvakantie, weer van start. Belangrijke computersystemen die noodzakelijk zijn voor het onderwijs staan vanaf 2 januari weer online, meldt de universiteit. De functionaliteit is wel beperkt en studenten moeten hun wachtwoorden wijzigen vanaf een andere locatie.

  De universiteit werd vorige week getroffen door een cyberaanval met zogeheten ransomware, waarbij geld wordt geëist om computerblokkades op te heffen. Een groot deel van de computersystemen werd lamgelegd. Uit voorzorg haalde de universiteit systemen die het nog wel deden zelf offline.

  Lees ook: Universiteit Maastricht doet aangifte van cyberaanval

  Of er geld is betaald zegt de universiteit niet

  De universiteit heeft contact gehad met mensen die zeggen achter de aanval te zitten, maar wil daar in het belang van het onderzoek niets over kwijt. De vraag of geld is betaald, beantwoordt Maastricht University nu niet.

  Informatiesystemen voor studenten, roosters, studiemateriaal en het studentenportal gaan weer online. Systemen die van belang zijn voor onderzoek en de bedrijfsvoering van de universiteit volgen pas later, zegt een woordvoerder. 'Er wordt heel hard gewerkt om ook die systemen snel te herstellen.'

  'Geen acties uitvoeren voor 2 januari'

  Om het herstelwerk en het onderzoek naar de cyberaanval niet te doorkruisen, is het nog steeds van belang dat studenten voor 2 januari geen acties proberen uit te voeren op systemen van de universiteit. Specialisten van cybersecuritybedrijf Fox-IT staan Maastricht University bij met onderzoek en advies. IT-medewerkers van de universiteit zelf voeren het herstelwerk uit.

  Om vragen over de cyberaanval te beantwoorden, is een callcenter ingericht. Al honderden studenten en medewerkers hebben daarvan gebruik gemaakt. 'Naast alle vragen krijgen we ook heel veel steunbetuigingen', zegt de woordvoerder.

  Herkansingen die volgende week gepland staan, gaan door. Omdat studiemateriaal door de aanval dagen niet beschikbaar was, heeft het bestuur besloten dat studenten wel een extra herkansingsmogelijkheid krijgen.

  Bron: ANP

 • Ook interessant