Door een datalek bij het Kadaster zijn bijna vierduizend geheime adressen van burgers zichtbaar geweest in MijnOverheid. Dit meldt demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Het lek vond plaats in de periode van augustus 2020 tot en met 12 april 2024
In april is bij het Kadaster gemeld dat geheime adressen voor sommige personen zichtbaar waren in de applicatie MijnOverheid. “Personen die ‘samen rechthebbenden zijn van een object’ konden daar het woonadres van de andere eigenaar zien”, meldt het Kadaster.
Van ‘samen rechthebbende zijn van een object’ is bijvoorbeeld sprake wanneer twee mensen samen eigenaar zijn van een woning. Als de ene eigenaar via MijnOverheid kijkt hoe het eigendom geregistreerd staat, wordt ook informatie over de andere eigenaar getoond. “Dat is niet de bedoeling als het om een geheim adres gaat”, aldus het Kadaster.
Gerechtigden kunnen ‘Eigendomsinformatie’ inzien
Via het product Eigendomsinformatie is informatie over het eigendom van een perceel, woning, appartement, garagebox of parkeerplaats in te zien. Ook kun je informatie over de eigenaar en eventueel andere gerechtigden vinden.
In de meeste gevallen heeft dit geen negatieve gevolgen. Meestal kennen rechthebbenden elkaars adresgegevens al, omdat ze bijvoorbeeld samenwonen of getrouwd zijn. “Maar in sommige gevallen is er een bijzondere reden waarom rechthebbenden elkaars adres niet kennen. In dat geval kan deze gebeurtenis wel gevolgen hebben.”
Betrokkenen
Het aantal betrokken personen met een geheim adres, wiens woonadres mogelijk door een medegerechtigde is ingezien, betreft 3948. Zij worden persoonlijk door het Kadaster op 29 en 30 mei per brief op de hoogte gebracht.