Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Internetcriminelen misbruiken naam Airbnb

    Internetcriminelen misbruiken naam Airbnb

    In Opgelicht?! Cybercrime van 16 mei 2017 duiken we dieper in de gehaaide oplichtingstruc waardoor nietsvermoedende vakantiegangers hun geld kwijtraken aan anonieme fraudeurs.

    Werkwijze

    Vakantiehuizen huren via Airbnb is nog steeds mateloos populair. Oplichters plaatsen een advertentie op de site met aantrekkelijke prijzen en foto’s. Middels gehaaide trucs weten ze het e-mailadres van de geïnteresseerde te achterhalen. Vervolgens sturen ze een mail die er uitziet alsof hij van Airbnb komt. In de e-mail staat een button ‘start betaling’ die naar een betaalpagina leidt. Ook deze lijkt sprekend op de pagina van Airbnb. Zo maakt het argeloze slachtoffer geld over naar de fraudeurs en niet aan een verhuurder van een mooie woning.

    Wie zit erachter?

    Etisch hacker Stan Hegt van het bedrijf Outflank heeft voor Opgelicht?! gekeken wie er achter deze neppe advertenties zit. Hij heeft onder andere achterhaald waarvandaan de e-mails gestuurd werden, welke server de valse websites host en naar wie het geld is overgemaakt. Wat blijkt: het zijn verschillende groepen professionele internetcriminelen. Zij investeren flink in deze vorm van fraude. Via het ‘dark web’ kopen zij gehackte computers in, die ze gebruiken om de communicatie met hun slachtoffers te voeren. Ook kunnen de fraudeurs op deze zwarte markt bankrekeningen kopen van katvangers. Als je net je geld kwijt bent, denk je natuurlijk dat de politie kan achterhalen naar wie het geld is overgemaakt. Helaas is dit door deze werkwijze heel erg lastig. Niet alleen wordt het geld vaak direct van de rekening gehaald waarnaar je het hebt overgemaakt, ook de rekeninghouder is niet de persoon die er met jouw geld vandoor is gegaan. Wie het dan wel is, dat blijft gissen.

    Wat te doen als je bent gedupeerd

    Opgelicht?! adviseert iedereen die is gedupeerd om aangifte te doen bij de politie. Daarnaast is het verstandig contact op te nemen met je bank of creditcardmaatschappij. Als je met een creditcard betaald hebt, is het soms mogelijk je geld terug te krijgen.

    Wil je toch via Airbnb een vakantie boeken?

    Dat hoeft geen probleem te zijn. Airbnb heeft een groot aanbod voor vaak aantrekkelijke prijzen. De site doet veel om een veilige boekingsomgeving te garanderen. Het allerbelangrijkste is dat je altijd BINNEN de omgeving van Airbnb communiceert met de verhuurders en ook alleen binnen die omgeving betaalt.

    Veilig boeken via Airbnb

    Wij hebben een aantal tips op een rij gezet om je boeking bij Airbnb zo veilig mogelijk te laten verlopen:

    • Check het adres van je vakantiehuis met google streetview. Komen de foto’s van de advertentie overeen met wat je ziet?
    • Gebruik Google Image Search om te kijken of de foto’s van de advertentie toevallig ook op andere sites staan. Zo kun je erachter komen dat de oplichter foto’s gebruikt van een appartement in Barcelona, terwijl in zijn advertentie staat dat het appartement in Dublin staat.
    • Kijk goed naar de URL van de Airbnb-advertentie. Hier vind je een lijst van officiële Airbnb-adressen.
    • Twijfel je of een e-mail echt van Airbnb komt? Op de website van Airbnb staat uitgelegd hoe je frauduleuze e-mails kunt herkennen.
    • Geef nooit je e-mailadres aan de verhuurder. Gebruik voor contact het berichtensysteem van Airbnb.
    • Betaal het liefst met creditcard, dan is je betaling verzekerd.
    • Maak nooit het te betalen bedrag rechtstreeks over naar de verhuurder. Betaal alleen via de Airbnb-omgeving.

    Gerelateerd

    zoom
  • Ook interessant