Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • IBAN-Naam check voorkomt 1500 verkeerde betalingen per dag

  IBAN-Naam check voorkomt 1500 verkeerde betalingen per dag

  De actie van Opgelicht?! voor invoering van een Naam-rekeningnummer controle bij de banken is een succes. Vorig jaar maakte de Rabobank al bekend een IBAN-naam Check in te voeren. ASN Bank, Regiobank en SNS starten vandaag ook met de controle en ING begint volgende week. Andere banken volgen later deze zomer.

  De Rabobank laat zien dat er in een half jaar tijd al meer dan 350 miljoen keer gebruik is gemaakt van de check. Hierdoor worden er 1500 verkeerde betalingen per dag voorkomen. Het is duidelijk te zien dat er door de invoering van de check minder fraude wordt gepleegd. Zo is het aantal fraudegevallen door valse facturen met 70% gedaald.

  Hoe werkt de IBAN-Naam Check?

  Bij het invullen van een betaalopdracht in Mijn ING controleert de IBAN-Naam Check automatisch of de naam die de klant invult hoort bij het rekeningnummer dat de klant opgeeft. Als de naam niet klopt bij het rekeningnummer, geeft de check een melding. Als de ingetoetste naam niet afwijkt, komt er geen melding. De klant bepaalt vervolgens zelf of hij de betaling wil versturen of wil afbreken, de IBAN-Naam Check blokkeert geen betalingen. De mogelijkheid om het rekeningnummer met de naam te checken, werkt niet bij een betaling naar het buitenland, een betaling in een andere muntsoort of online betalingen zoals met iDEAL.

  Bron: ING/Rabobank/De Volksbank/Opgelicht

  Gerelateerd

  zoom

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant