De zomer komt eraan en je bent op zoek naar de ideale vakantie. Een hotel, een mobile home op een camping of een privé-villa voorzien van alle gemakken. Steeds meer Nederlanders kiezen voor de laatste optie. Alle comfort op een prachtige plek op aarde. Er zijn veel sites te vinden waar huizen en appartementen aangeboden worden, maar is alles wel even betrouwbaar?
Airbnb
Een van de bekendere en populaire verhuursites is Airbnb. Er worden huizen overal ter wereld aangeboden. Via het zoekprogramma kun je snel en eenvoudig een selectie geschikte en beschikbare woonruimten vinden. Het onderhandelen met de verhuurder kan beginnen. Je neemt contact op met de verhuurder via de speciale button op de site. Betrouwbare verhuurders vertellen je veel over hun woning, over de prijs en de beschikbaarheid.
Ook kunnen ze je tips geven over bezienswaardigheden in de buurt. Zij kennen hun eigen omgeving natuurlijk het beste. Waar kun je goedkoop en veilig een auto huren, wat is het leukste strand in de buurt, etc. Betalen bij Airbnb doe je via de betaalpagina van Airbnb. Dit gaat met je creditcard, voor een aantal landen kan het ook met PayPal en in Nederland werkt iDEAL ook gewoon. De verhuurder krijgt het geld pas zodra jij ingecheckt bent. Het klinkt als veilig boeken, maar toch moet je alert zijn. Ook fraudeurs weten de site van Airbnb inmiddels te vinden.
Direct contact met de verhuurder
Er worden huizen aangeboden op de site. Er staan prachtige foto’s bij, op fantastische plaatsen op aarde. En de prijs? Die is ook nog eens aantrekkelijk. Als je verder kijkt, zie je dat de villa ook nog beschikbaar is in de periode waarin jij op vakantie wilt.
Je wilt contact leggen met de verhuurder. In de fotoreeks staat ook een foto met een tekst eroverheen. De verhuurder geeft aan dat hij het snelst te bereiken is via zijn privémail. Dan heb je binnen 10 minuten een antwoord terug. Het logo van Airbnb staat ook op de foto. Als je dan contact legt met de verhuurder, krijg je inderdaad snel een antwoord terug. De villa is nog beschikbaar en de verhuurder is zo aardig om nog meer foto’s van die prachtige vakantieplek te sturen. De correspondentie gaat geheel via de mail.
Maar dan voert de verhuurder de druk wat op. Hij laat weten dat er nog iemand geïnteresseerd is en wil graag weten of je bij hem wilt boeken. Natuurlijk, want deze villa wil je niet laten schieten. Je krijgt een boekingsbevestiging gemaild. Deze mail lijkt afkomstig van Airbnb zelf, want dat staat in het mailadres. Ook de logo’s van Airbnb staan op de boekingsbevestiging. Daarin staan al je gegevens, maar ook het verzoek tot betalen. Je moet het geld overmaken via een bankoverschrijving naar een persoon en bankrekening in een ander land dan waar de villa staat.
Wat opvalt is dat je in de betaalomschrijving geen woorden als: ‘rent’, ‘airbnb’, ‘holiday’, ‘villa’ etc mag zetten. Alleen maar de betaalomschrijving die zijn hebben meegegeven. Een aantal nummers en letters. Zodra je het geld overgemaakt hebt, hoor je niks meer. Op de vragen die je daarna nog hebt, krijg je geen antwoord meer. De verhuurder is in geen velden en wegen meer te bekennen. Zijn advertentie op Airbnb? Die is ook verdwenen.
Oplichtingstruc
Als je dan navraag doet bij de klantenservice van de verhuursite zelf, krijg je het nare bericht dat jouw boeking niet bekend is. Je bent het slachtoffer geworden van een scam. Een oplichtingstruc op Airbnb. Ze hebben alles nagemaakt om jou om de tuin te leiden. In de tussentijd kunnen er zelfs alweer nieuwe advertenties van deze oplichters online staan.
Altijd contact via de Airbnb website
Airbnb zelf betreurt deze vorm van fraude. Ze benadrukken dat je altijd contact met de verhuurder moet houden via de site van Airbnb zelf. Ook betalen doe je via de site van Airbnb. Je bent dan verzekerd dat je je geld terug krijgt mocht er onverhoopt iets niet kloppen.
Airbnb zegt hier zelf het volgende over:
'Airbnb beschermt hosts en gasten door alle transacties en communicatie via haar beveiligde platform te laten lopen. Dit garandeert dat betalingen op het juiste adres aankomen én de accounts van Airbnb’ers veilig te houden. Zolang je betalingen en communicatie uitsluitend via het Airbnb platform laat lopen, is je account dus beschermd.
We informeren zowel hosts als gasten over de redenen waarom communicatie via Airbnb moéten lopen. Ons systeem scant berichten automatisch op telefoonnummers, e-mail adressen en andere persoonlijke informatie, die onzichtbaar gemaakt worden totdat de boeking daadwerkelijk plaatsvindt. Mocht er alsnog iets misgaan, dan beschikken we over een speciaal Trust en Safety team dat dag en nacht werkt om onze community te beschermen, misstanden te signaleren en fraudepogingen te voorkomen. Er worden dan ook regelmatig nieuwe security features toegevoegd zodra nieuwe omstandigheden dat vereisen. Zo hebben we eerder al anonieme e-mailadressen geintroduceerd en een nieuwe Securitypagina toegevoegd, zodat je zelf de inloghistorie van je account kan natrekken.'
Vijf tips voor het boeken van je eerste Airbnb locatie
1. Weeg zorgvuldig je boekingswensen af
Stel goed je accommodatie wensen af voordat je de Airbnb website doorloopt. Zorg ervoor dat je het aantal gasten, type woning en budget duidelijk in kaart heb gebracht zodat de lijst met het aanbod overzichtelijk blijft (soms zie je de bomen door het bos niet meer). Probeer op verschillende manieren te zoeken, voor sommige gebruikers werkt het bijvoorbeeld beter om via de kaart te zoeken om zeker te zijn dat hun Airbnb zich bij bepaalde bezienswaardigheden bevinden.
2. Controleer de reviews en de werkwijze van de gastheer
Wanneer je voor het eerst gaat boeken, raden wij gebruikers aan om een host te zoeken die reeds een aantal reviews heeft, bij voorkeur over een gespreide periode van bijvoorbeeld enkele maanden. Elke review is geplaatst door een geverifieerde Airbnb gast die betaald heeft en de accommodatie daadwerkelijk bezocht heeft. Buiten de reviews om kan je ook letten op factoren als de snelheid waarmee de host antwoord, of de foto’s door Airbnb geverifieerd zijn, en of de host zichzelf heeft ‘gelinkt’ aan de woonruimte. Als hosts niet voldoen aan bovenstaande tips betekent dat niet dat ze onbetrouwbaar zijn, maar het volgen ervan geeft wel de garantie dat een veilige en goede eerste Airbnb ervaring geboden wordt.
3. Benader altijd de host vóór een reserveringsverzoek
Hosts zijn vrijwel altijd persoonlijk verbonden zijn aan hun woonruimte. Zo kiezen sommige verhuurders ervoor om tijdelijk bij familie of vrienden te verblijven, waar anderen op de bank liggen en hun eigen kamer afstaan. Als je dit soort informatie wil achterhalen kan je het beste vooraf een gesprek aangaan door een bericht te sturen naar de verhuurder i.p.v. een direct reserveringsverzoek in te dienen. Je maakt op deze wijze alvast kennis met de host, wat bijvoorbeeld de flexibiliteit bij het in en uit checken kan bevorderden.
4. Wees niet terughoudend en stel vragen
Airbnb hosts houden net als ieder ander van interactie met hun potentiele gasten om hen beter te leren kennen. Stuur daarom een kleine introductie over jezelf en de eventuele medereizigers door, inclusief een korte samenvatting waarom jij hoopt in hun woonruimte te verblijven. Dit wordt over het algemeen gewaardeerd en vaak beloond met tips, suggesties en een positieve sfeer over het algemeen. Stel daarnaast ook vragen om een duidelijk beeld te creëren, dit wordt nagenoeg altijd goed beantwoord door de verhuurder.
5. Ervaren Airbnb-hosts hebben al veel gezien: wees niet gestresst
Wanneer je de plaats van bestemming hebt bereikt, probeer dan te ontspannen. De meeste Airbnb hosts zijn ervaren reizigers en begrijpen in wat voor situatie je je bevindt als je voor de eerste keer met Airbnb reist. Om die reden zullen zij dan ook hun best doen om je een plezierige ervaring te laten hebben tijdens je verblijf. Probeer wat simpele en praktische vragen te stellen, de beste ervaringen zijn immers wanneer de gast en verhuurder een dagelijks praatje hebben!
Achtergrondinformatie
- Bekijk de uitzending over huisjesverhuur
- Ik wil een vakantiewoning huren via internet. Waar moet ik op letten?
Dit artikel verscheen op 4 juni 2015, maar is op 2 augustus 2019 door de redactie geactualiseerd.