Een hacker die in een paar dagen 100.000 euro bij elkaar steelt van nietsvermoedende internetgebruikers. Een filmpje daarover is op mediawebsite Dumpert inmiddels ruim 77.000 keer bekeken.
Alles wat in de film gebeurt kán in het echt, maar de 'hackers tutorial' is nep en gemaakt door Digibewust, een organisatie voor veilig gebruik van computers, tablets, mobiele telefoons en andere digitale apparatuur.
Ogen openen
Het is volgens Digibewust meer dan een ludiek filmpje; de organisatie wil mensen ermee laten schrikken, om ze de ogen te openen. "Internetfraude is voor slimme hackers kinderlijk eenvoudig als consumenten en bedrijven zich online naïef beveiligen en slordig met wachtwoorden en persoonlijke gegevens omgaan'', zegt Marjolijn Bonthuis van Digibewust. "Denken dat internetfraude jou niet overkomt of dat het niet bestaat, is naïef.''
Geldezels
In de film is te zien hoe een hacker eerst pinpassen en pincodes koopt van jongeren (geldezels). Daarna belt hij mensen op waarbij hij zich voordoet als bankmedewerker die een probleem met internetbankieren heeft geconstateerd. Met een glad praatje weet hij deze personen zover te krijgen dat zij hem vertellen welke codes hun kaartlezer voor internetbankieren geeft. Daarmee kan de hacker geld van hun rekening overmaken naar die van de geldezels, waarna hij die rekeningen met de gekochte pinpassen leeghaalt.
Hotspot
Een andere stap is dat de hacker op een terras een 'hotspot' opent en inbreekt op de laptop van een meisje dat even verderop zit. Hij vindt op de laptop de pincode van haar creditcard, die hij vervolgens van haar tafeltje steelt en haar rekening plundert.
Oekraïne
Ten slotte gaat de hacker naar Oekraïne, waar callcenters zitten die tegen betaling ongeveer 1000 telefoontjes voor je kunnen plegen, zodat hackers dat werk zelf niet hoeven doen. "E-mails van criminelen zitten allang niet meer vol spelfouten en stereotype taalfouten'', zegt Bonthuis. "Telefonisten in bijvoorbeeld Oekraïne die gegevens achterhalen, spreken foutloos Nederlands.''
Gezond verstand
Stan Hegt, adviseur bij KPMG en voormalig hacker: "Wat de hacker in de film doet, kan in werkelijkheid ook''. Volgens hem kan je ellende voorkomen door je gezond verstand te gebruiken, sterke wachtwoorden te gebruiken en je beveiligingssoftware up-to-date te houden. "In werkelijkheid vraagt een bank, kabelmaatschappij of online winkel nooit telefonisch of per e-mail naar persoonlijke gegevens in combinatie met wachtwoorden en beveiligde codes. Wie daar toch intrapt, is naïef."
Bekijk de video en lees tips over veilig internetgebruik op digibewust.nl.
Bron: ANP