Het wordt steeds makkelijker om software te kopen voor het plegen van cybercriminaliteit. De politie uit woensdag in De Telegraaf haar zorgen over deze ontwikkeling.
"Softwarepakketjes voor het hacken van websites, phishing en 'ransomware', waarmee gegevens van een persoon of bedrijf kunnen worden gegijzeld, zijn makkelijker te koop en in een steeds groter assortiment", zegt Rob van Bree, portefeuillehouder Intensivering Aanpak Cybercrime van de Nationale Politie.
"Indringende manier"
"Het aanbieden van de software is ons een doorn in het oog. De criminaliteit die ermee gepleegd wordt, raakt op een hele indringende manier de samenleving. Criminelen dringen bijna letterlijk je woning of bedrijf binnen. Op afstand roven ze je leeg", aldus Van Bree. "Vroeger moest je software voor deze activiteiten zelf bouwen, nu kun je het kopen op internet."
De software, die illegaal is, wordt veelal aangeboden op het zogeheten dark web op internet. Om daar op te komen, is een speciale browser nodig.
Veel meer ransomware
Vorig jaar was het aantal mensen dat slachtoffer werd van cybercrime ongeveer gelijk aan voorgaande jaren, meldde het CBS afgelopen maand. Maar in het eerste kwartaal van dit jaar zijn al vijf keer meer gevallen bekend van afpersing van bedrijven door ransomware dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt De Telegraaf.
Inbreken in computers
De nieuwe Wet op de computercriminaliteit biedt de politie een handvat bij de aanpak van het probleem. Daarbij kan de politie via computers inbreken. Iets wat Inge Philips, plaatsvervangend hoofd landelijke recherche, vergelijkt met "een reguliere inval van een arrestatieteam". De politie gaat ook meer jonge IT-specialisten werven.