Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Haagse oplichter Harry O. aangehouden in Suriname

  Haagse oplichter Harry O. aangehouden in Suriname

  De politie meldt vandaag dat de beruchte huisjesmelker Harry O. gisteren in Suriname is gearresteerd. De aanhouding volgde na ontvangst van een aantal tips, waaronder een paar uit Suriname.

  O. zou zichzelf de afgelopen dertig jaar hebben verrijkt met miljoenen euro's en stond sinds kort op de nationale opsporingslijst. Aangenomen wordt dat hij zijn geld over de rug van honderden slachtoffers heeft verdiend.

  Verdachte was jarenlang voortvluchtig

  De 65-jarige verdachte werd in 2015 al veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna twee jaar, maar was sindsdien voortvluchtig. In april van dit jaar kwam vanwege een aantal andere delicten, waaronder hypotheekfraude en witwassen, nog een straf van zes jaar bovenop. De politie besloot zijn foto te verspreiden en O. kwam tevens aan bod in Opsporing Verzocht, wat leidde tot zeker dertig tips. Enkele daarvan kwamen vanuit Suriname, waar hij dus ook is gearresteerd. De politie vermoedde al langer dat O. naar het Zuid-Amerikaanse land was gevlucht.

  Uitleveringsprocedure

  Vorig jaar begon de politie actief te zoeken naar de verblijfplaats van O. Hij wist echter lang onder de radar te blijven. Uit onderzoek is echter gebleken dat hij al sinds 2015 in Suriname was. Ook bleek hij in het bezit te zijn van een flinke hoeveelheid contanten, al meldt de Surinaamse politie dat dat in beslag is genomen. Nu hij is gearresteerd, zal de uitleveringsprocedure zo spoedig mogelijk worden opgestart. Wanneer O. precies naar Nederland komt, is op dit moment nog niet bekend.

  Bron: ANP

 • Ook interessant