Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Grote vondst illegale dierenproducten tijdens internationale actie

  Grote vondst illegale dierenproducten tijdens internationale actie

  Bij een wereldwijde actie tegen diersmokkelaars hebben Interpol en de douane-organisatie WCO duizenden beschermde dieren of overblijfselen in beslag genomen. Bij de actie in 109 landen zijn ongeveer 600 verdachten in beeld gekomen. In Nederland zijn honderden producten in beslag genomen.

  Het gaat onder meer om een levende Moorse landschildpad, 3 kilo stukjes oor van olifanten bedoeld om in juwelen te verwerken, 118 paar pythonleren schoenen, een opgezette steur en buizerd. In sommige gevallen gaat het om producten die wel verkocht mogen worden in het buitenland, maar niet zonder vergunning Nederland in en uit mogen.

  Operation Thunderball duurde vier weken in 109 landen. In totaal zijn bijna zeshonderd stropers, tussenhandelaren, smokkelaars en andere betrokkenen opgepakt. Onder de dieren en overblijfselen die werden ontdekt waren onder andere 23 levende apen, 30 grote katachtigen, meer dan 4300 beschermde vogels, 440 stukken slagtanden, 545 kilo ivoor en 10.000 schildpadden. De operatie laat volgens de douane-organisatie zien dat de handel via internet welig tiert.

  Bron: ANP 

 • Ook interessant