Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Grootschalige actie tegen vleesfraudeurs in Europa

  Grootschalige actie tegen vleesfraudeurs in Europa

  In diverse Europese landen heeft vrijdag een gecoördineerde actie tegen illegale handel in paardenvlees plaatsgevonden.

  Arrestaties

  Daarbij is een 'georganiseerd crimineel netwerk' opgerold, aldus Eurojust (het EU-orgaan voor justitiële samenwerking) vrijdagavond. Er zijn 26 arrestaties verricht. In Nederland deden honderd medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan de actie mee.

  Huiszoekingen

  De NVWA bevestigt de operatie, maar verwijst voor details naar het Openbaar Ministerie omdat het om een strafrechtelijk onderzoek gaat. Het OM wil zaterdag pas nadere informatie verstrekken. Volgens Eurojust zijn bij de operatie in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Ierland, Luxemburg en Groot-Brittannië tientallen huiszoekingen verricht. In totaal is 37.000 euro contant geld in beslag genomen. Meer dan tweehonderd paarden zullen door dierenartsen worden onderzocht.

  Onderzoeksteam

  De Franse autoriteiten schatten dat alleen al tussen 2010 en 2013 zo'n 4700 paarden die niet geschikt waren voor consumptie, in de menselijke voedselketen terecht zijn gekomen. Fraudeurs werkten met vervalste documenten. Eurojust heeft geholpen bij het opzetten van een gezamenlijk Frans-Belgisch-Brits onderzoeksteam. Nederland heeft een rechtshulpverzoek ontvangen voor de actie vrijdag.

  Bron: ANP (28-04-2015)

  Afbeelding: Shutterstock

  Gerelateerd

 • Ook interessant