Fonds Slachtofferhulp start samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid, experts en praktijkpartners het onderzoeksprogramma ‘Weerbaar tegen online criminaliteit’. Het vierjarige programma richt zich op het voorkomen van online slachtofferschap en het versterken van de veerkracht en het herstel bij slachtoffers.
“Online criminaliteit is een groeiend maatschappelijk probleem”, meldt Carlo Contino, hoofd Impact, Kennis en Innovatie bij Fonds Slachtofferhulp op hun website. De gevolgen zijn behalve financieel, ook emotioneel en psychisch erg zwaar. In de slachtofferverhalen van de Opgelicht?!-redactie delen verschillende slachtoffers hoe dit tot uiting komt.
Veel slachtoffers ervaren schaamte en angstgevoelens nadat ze online zijn opgelicht. “Dit onderzoek zorgt ervoor dat slachtoffers betere ondersteuning krijgen en dat preventieve maatregelen effectiever worden ingezet”, vertelt Contino.
Focus van het onderzoek
Het programma onderzoekt:
- Preventie: Het voorkomen van slachtofferschap door het vergroten van digitale weerbaarheid.
- Reactie en nazorg: Het minimaliseren van de impact en versterken van de veerkracht van slachtoffers.
Daarnaast worden preventiecampagnes ontwikkeld om veilig digitaal gedrag te bevorderen en komen er speciale tools voor kwetsbare doelgroepen. Onderzoeker Spithoven van Saxion Hogeschool: “Online criminaliteit raakt mensen op een ingrijpende manier, maar in de politiek en samenleving blijft het nog stil. Met dit programma kunnen we iets structureels opbouwen, voor wetenschap én voor slachtoffers.”
Samenwerking met experts en praktijkpartners
De Haagse Hogeschool en Hogeschool Saxion voeren het onderzoek uit. Daarnaast zijn onder meer de politie, ministeries, NGO’s en verzekeraars hierbij betrokken.
Fonds Slachtofferhulp levert inhoudelijke expertise op het gebied van slachtofferzorg en preventie. Daarnaast stelt het fonds jaarlijks 550.000 euro beschikbaar, waarvan de helft wordt gefinancierd door het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Wisselwerking tussen onderzoek en praktijk
De onderzoeksinzichten worden direct toegepast in de praktijk van hulpverlening en beleid. “Die kennis helpt ons om betere voorlichting te geven, effectievere hulpverlening te ontwikkelen en mensen weerbaarder te maken tegen online criminaliteit”, zegt onderzoeker dr. Susanne van ’t Hoff- de Goede van De Haagse Hogeschool.
Ben jij online opgelicht en wil jij jouw verhaal delen op Opgelicht?! Dit kan anoniem of onder je eigen naam. Door je ervaring te delen kun je andere slachtoffers van online fraude steun en herkenning bieden, en jezelf helpen in je herstel. Help jij samen met ons het taboe rondom online oplichting te doorbreken? Zo meld je je aan.