Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Groep cybercriminelen stal 100 miljoen dollar

  Groep cybercriminelen stal 100 miljoen dollar

  Een groep cybercriminelen die onder de naam 'Businessclub' opereert heeft zo'n 100 miljoen dollar (91,7 miljoen euro) geroofd van bankrekeningen.

  Ook was de groep verantwoordelijk voor het stelen van duizenden gigabytes aan data en spionage in Oost-Europa. Dat maakte het Nederlandse beveiligingsbedrijf Fox-IT woensdag bekend.

  Samenwerking FBI

  Fox-IT heeft met de Amerikaanse recherchedienst FBI samengewerkt om de software die de groep gebruikte onschadelijk te maken. Na jarenlang onderzoek kon de bende virtueel worden opgerold. De FBI heeft een belangrijk deel van het computernetwerk waarmee de criminelen werkten lamgelegd.

  Virus

  De bende ging te werk met het computervirus GameOver ZeuS. Door dat op zo veel mogelijk computers te installeren, zonder dat de gebruiker daar kennis van had, kon Businessclub bij banktegoeden en geheime data. De FBI heeft GameOver ZeuS nu naar eigen zeggen 'ineffectief' gemaakt.

  Meer dan 50 man

  De groep cybercriminelen bestaat uit meer dan vijftig man. Onder hen is ook de Rus Jevgeni Michailovitsj Bogatsjev die door de FBI wordt gezocht. Hij zou niet de enige leider van de groep zijn, maar wel een belangrijke rol hebben gespeeld bij de cyberdiefstal. De gever van de gouden tip die leidt tot zijn arrestatie kan tot 3 miljoen dollar krijgen van de FBI.

  Jarenlang onderzoek

  Volgens Andy Chandler van Fox-IT heeft een onderzoeksteam in Delft jarenlang aan het onderzoek meegewerkt. 'We zijn erg trots dat we onze kennis en inzichten over deze geraffineerde criminele organisatie kunnen delen', aldus Chandler. 'Businessclub verdiende honderden miljoenen dollars.'

  Spionage

  Businessclub is mogelijk door de Russische regering gebruikt voor spionage, schrijft het Amerikaanse tijdschrift Forbes. Sinds de crisis in Oekraïne zouden er meer computers in dat land geïnfecteerd zijn geraakt met het GameOver ZeuS-virus en werd er op de computers gezocht naar gevoelige informatie. Ook werden pc's in de Verenigde Staten in de gaten gehouden.

  Meer dan een miljoen computers zouden besmet zijn met het virus van de cybercriminelen. GameOver ZeuS is mogelijk al sinds 2009 actief.

  Gerelateerd

 • Ook interessant