Je denkt een gratis kentekencheck te doen, maar dient achteraf toch te betalen. De RDW waarschuwt voor partijen die kosten rekenen voor diensten die officieel gratis zijn.
Ben je eigenaar van een voertuig, dan kun je bij de RDW terecht voor documenten als kentekenbewijzen, rijbewijzen of APK-formulieren. Ook kun je bij de RDW je auto of brommer overschrijven, een kentekencheck of nieuw kentekenbewijs aanvragen of een tenaamstellingscode aanvragen als je deze kwijt bent. Veel van de RDW-diensten zijn gratis, maar op namaak RDW-sites dien je te betalen voor zulke diensten.
Geen strafbare oplichting
Een perswoordvoerder van de RDW, Thérèse de Vroomen, geeft aan dat er regelmatig websites opduiken waar je moet betalen voor diensten die op de officiële RDW-websites gratis worden aangeboden. De politie geeft aan dat het hier niet om strafbare oplichting gaat, omdat er ondanks de vormgeving en layout op de site duidelijk wordt aangegeven dat deze niet van de RDW is en dat consumenten voor de sms-berichten dienen te betalen. De Vroomen waarschuwt ook voor frauduleuze websites waar je wél betaalt voor een dienst, maar vervolgens niets ontvangt.
Lees goed de voorwaarden om onverwachte kosten te voorkomen
Bij ‘rdwdata.nl’ kun je een kentekencheck en andere openbare RDW-gegevens opvragen. Volgens hun site ‘bundelt RDWdata.nl alle openbare data van de RDW en maakt deze inzichtelijk op kentekenniveau’. Wie extra voertuiginformatie inzichtelijk wil, zoals het bouwjaar, APK-status of het aantal eerdere eigenaren, dient daarvoor te betalen.
Let op, want RDWdata.nl is geen officiële RDW-service. De site gebruikt wél echte RDW-data, maar brengt kosten in rekening voor aanvullende informatie. Een melder dacht een volledig gratis kentekencheck te doen, maar ontving na afloop sms-berichten van een 2020-nummer van 9,90 euro per bericht. Zorg dus dat je de voorwaarden goed leest voordat je een aanvraag bevestigt, want voor je het weet worden er kosten in rekening gebracht.
Gedupeerd door een RDW-nepwebsite?
Neem contact op met de officiële RDW-klantenservice voor passende ondersteuning. Voer een virusscan uit in verband met malware. Verander je inloggegevens als je deze hebt gedeeld en kies voor unieke sterke wachtwoorden. Zet ook gelijk je tweefactorauthenticatie aan. Neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij indien je bankgegevens hebt gedeeld.