Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Fraudeur Caribbean Comfort ruim 4 jaar cel in

  AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag de 52-jarige Geert P. veroordeeld tot 4 jaar cel voor fraude met geld van ruim 1100 beleggers in het fonds Caribbean Comfort.

  Zij investeerden bijna 23 miljoen euro in wat een luxegolfresort moest worden in de Dominicaanse Republiek. Ook moet P. een in 2008 opgelegde voorwaardelijke celstraf van 4 maanden uitzitten en ruim 8 miljoen euro betalen aan de benadeelde partijen.

  Tot de bouw is het nooit gekomen en het geld lijkt verdwenen. De straf valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. De officier van justitie wilde dat P. 5 jaar de cel in ging, maar de rechtbank oordeelde milder omdat hij ruim 2 jaar in voorarrest heeft gezeten en het regime in een huis van bewaring veel meer vergt dan in een gevangenis. P. werd in 2008 al veroordeeld voor fraude met hetzelfde project tot 6 maanden cel, waarvan 4 voorwaardelijk.

  De rechtbank achtte bewezen dat P. zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting, verduistering en witwassen. Het betreft een van de grootste beleggingsfraudes in Nederland van de afgelopen jaren. P. heeft van de miljoenen euro's onder meer aandelen, penthouses, schilderijen, een eigen restaurant, luxe etentjes en hotelovernachtingen gekocht. Hij gebruikte het geld volgens de rechter uitsluitend om er een "vorstelijke levensstijl'' op na te houden.

  P. beloofde de gedupeerden vanaf eind 1999 gouden bergen als ze zouden investeren in het toeristenoord. Volgens de rechter heeft hij de deelnemers jarenlang "een rad voor de ogen gedraaid''. "Dat het project ooit zou doorgaan, was al snel een utopie. Er is niet gebleken dat verdachte ooit een serieuze poging heeft ondernomen het door hem beloofde project van de grond te krijgen.''

  P. heeft altijd ontkend. Hij beweerde dat hij op de Dominicaanse Republiek zelf is opgelicht. De rechtbank hechtte geen geloof aan zijn verhaal. P.'s advocaat zei in een reactie dat zijn cliënt hoogstwaarschijnlijk in hoger beroep gaat.

  (ANP)

 • Ook interessant