Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Fraude betalingsverkeer een derde afgenomen

  Fraude betalingsverkeer een derde afgenomen

  De fraude in het betalingsverkeer is in de eerste helft van dit jaar scherp gedaald. De totale schade bedroeg ongeveer 9,5 miljoen euro, een daling van ruim een derde (34 procent) vergeleken met de tweede helft van vorig jaar. Dat maakten de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Betaalvereniging Nederland, verantwoordelijk voor de uitvoering van het betalingsverkeer, woensdag bekend.

  "De dalende trend van de afgelopen 2 jaar zet daarmee door", stellen de organisaties. Over heel 2013 bedroeg de totale fraude nog 33,3 miljoen euro. In 2012 ging het zelfs om 81,8 miljoen euro.

  Het gros van de schade werd het afgelopen halfjaar veroorzaakt door fraude met gestolen en verloren bankpassen en creditcards. De schade als gevolg van skimming, het plunderen van rekeningen met gekopieerde betaalpassen, daalde met 28 procent is gedaald tot 640.000 euro. In het piekjaar 2011 bedroeg deze schade nog 38,9 miljoen euro.

  De fraude met skimming neemt al tijden af doordat banken de pinpassen van klanten buiten Europa tegenwoordig standaard blokkeren. Binnen Europa kwam deze fraudevorm al veel minder vaak voor door de vervanging van de magneetstrip voor de zogeheten EMV-chip.

  De schade door fraude met internetbankieren nam in de eerste helft van dit jaar met 54 procent af. Dat komt volgens de organisaties doordat banken steeds beter in staat zijn om fraude vroegtijdig op te sporen en te voorkomen.

  Bron: ANP

 • Ook interessant