Waren we allemaal nog op tijd met het kopen van wat nepfactuurtjes om de boekhouding sluitend te krijgen, of waren jullie zo verstandig om ons advies op te volgen en de dienstverlening van Koopjefactuur.online lekker links te laten liggen? Wij hopen natuurlijk op dat laatste, maar voor wie zin had in wat boekhoudkundig gesjoemel hebben we een mededeling: de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de website offline gehaald én er is een woning doorzocht.
Wij stonden vorige week toch even raar te kijken toen wij de dienstverlening van Koopjefactuur.online onder ogen zagen. De politie was het ook niet ontgaan, en zij stelden al snel dat er niet alleen sprake was van fraude, maar spraken daarnaast het vermoeden uit dat er weleens sprake kon zijn van oplichting. En dat is bepaald geen vergezochte gedachte: durf jij aangifte te doen van het feit dat je een vervalste factuur na betaling niet hebt ontvangen? Inderdaad, kleine kans.
Vandaag heeft de FIOD de website laten blokkeren. Daarnaast hebben zij een woning in het Gelderse Voorst doorzocht. Er is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, maar er is niemand aangehouden.
Strafbaar
Het onderzoek richt zich op een 46-jarige man uit de gemeente Voorst. Via zijn website maakte hij reclame voor het verdoezelen van privé-uitgaven. Ondernemers konden vervalste facturen kopen tegen betaling van 15% commissie van het totale factuurbedrag. Privé-uitgaven zouden op die manier als zakelijke uitgaven in de belastingaangifte kunnen worden verwerkt. Ook zou de in rekening gebrachte btw teruggevraagd kunnen worden bij de fiscus.
Bij dit soort praktijken is sprake van valsheid in geschrift en belastingfraude. Dat is strafbaar. De FIOD doet verder onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket. Hierbij wordt ook gekeken naar de klanten die gebruik hebben gemaakt van de 'diensten' van de aanbieder. Wij spraken al het vermoeden uit dat de fiscus wel een appeltje met je te schillen heeft als blijkt dat jij van deze dienstverlening gebruik hebt gemaakt. Hopelijk was geen van onze lezers zo onverstandig om dit ook daadwerkelijk te doen.
Bron: Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst.
Bijschrift foto: de gebruikte afbeelding dient slechts ter illustratie, het is geen foto van de daadwerkelijke inval in Voorst.