Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nepfactuur kopen? Het betreft fraude en vermoedelijk oplichting

  Nepfactuur kopen? Het betreft fraude en vermoedelijk oplichting

  Een beetje sjoemelen met uitgaven die je als ondernemer liever niet wenst te verantwoorden is er kennelijk ook al niet meer bij: de politie stelt dat er in het geval van de dienst 'Koop je factuur online' niet alleen sprake is van fraude, maar vermoedt dat er ook oplichting in het spel is.

  We hebben eigenlijk dus een soort spookfactuur in de aanbieding, maar dan net even omgekeerd: de dienst 'Koop je factuur online!' claimt ondernemers de mogelijkheid te bieden om een vervalste factuur te kopen waarop staat dat deze contant is betaald. Zo kun je eenvoudig onder valse voorwendselen wat geld in de boekhouding wegsluizen dat je in werkelijkheid aan iets anders hebt besteed.

  Dat zal vermoedelijk uitgaven betreffen waarvoor geldt dat je liever niet hebt dat anderen er weet van krijgen. Is het vieren van een zakelijk succesje in een privéhuis onbedoeld in de papieren gelopen? Of heb je wat gestolen spullen gekocht en wil je dat liever onder de pet houden, wellicht?

  Strafbaar

  Wat je doel ook is, we kunnen er eigenlijk kort over zijn. Is het laten produceren van een vervalste factuur een goed idee? Nee. Is dat strafbaar? Jazeker. 

  De dienst biedt aan om je tegen een commissie van 15% van de hoofdsom (inclusief btw) een vervalste factuur toe te sturen en komt met het volgende rekenvoorbeeld:

  1. Je hebt € 8.000,- weggemoffeld voor persoonlijke of misschien zelfs frauduleuze doeleinden en hebt dus een vervalste factuur nodig voor dit bedrag om de boekhouding sluitend te krijgen.
  2. Inclusief 21% btw wordt het totaalbedrag op de factuur dan € 9.680,-
  3. Je vordert een bedrag van € 1.680,- terug van de Belastingdienst, namelijk de 21% btw over de € 8.000,-
  4. Je betaalt de dienst € 1.452,- oftewel 15% van € 9.680,-
  5. Jouw uitgave kun je wegmoffelen in de administratie en je houdt nog ruim € 200,- over van de teruggave! Kun je mooi een paar oestertjes wegslobberen met een flesje Dom Pérignon.
  Voorwaarden van 'Koop je factuur online!'

  Belastingcontrole

  Het bedrijf claimt dat de vervalste facturen vanuit een bestaand bedrijf worden verzonden dat over een geldig btw-nummer beschikt. Mocht dat al het geval zijn, dan zal dat bedrijf te zijner tijd toch echt wat moeten uitleggen aan de belastinginspecteur, zoals het niet geheel irrelevante antwoord op de vraag waar het 'contant ontvangen' geld precies is gebleven.

  Wordt de administratie van dat katvangersbedrijf vervolgens grondig doorgespit, dan komen ze logischerwijs vanzelf bij jou terecht en dan heeft de Belastingdienst ongetwijfeld direct een appeltje met je te schillen.

  Oplichting

  Een alternatieve verklaring is ook zeker niet ondenkbaar, en dat is dat het hier gewoon ordinaire oplichting betreft. De politie is reeds op de hoogte en stelt dat er niet alleen sprake is van fraude, maar dat de kans groot is dat je je vervalste rekening na het verrichten van de betaling niet krijgt. Ondenkbaar is dat bovendien niet: zou jij je melden bij de politie met de mededeling dat je betaald hebt voor vervalste facturen en je niets hebt ontvangen? Juist, kleine kans.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant