Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Een op de tien ouderen vreest internetcriminaliteit'

  'Een op de tien ouderen vreest internetcriminaliteit'

  Ruim een op de tien digibete senioren zegt internet te mijden, omdat ze het niet vertrouwen. Dat blijkt uit een enquête die KBO-PCOB, de grootste ouderenorganisatie van Nederland heeft laten uitvoeren onder senioren. Er werkten 2780 mensen mee aan het onderzoek. Conclusie: ruim eenderde van de 75-plussers maakt geen gebruik van het internet.

  Bij senioren speelt de vrees voor internetcriminaliteit, volgens de ouderenorganisatie die een kwart miljoen leden telt. Helmaal ongegrond is die angst niet. Zo is drie procent van de ouderen ooit het slachtoffer geweest van koop- en/ of verkoopfraude en nog eens drie procent is weleens ten prooi gevallen van een hacker. Een respondent: 'Je hoort zo van die rare dingen. Ik wil wel maar ik durf niet. Als ik op een verkeerde knop druk, raak ik in paniek en weet ik niet meer wat ik doe. Nu doet de buurjongen de belastingen.'

  Slecht zicht en een verminderde hand-oogcoördinatie wordt door zeven procent van de digibete senioren aangedragen als redenen om niet te kunnen internetten. Van de ouderen die nu nog wel gebruik maakt van het internet maar in de toekomst niet meer, denkt drie op de tien dat het zal komen door gezondheids- en fysieke problemen.

  Glas halfvol voor het KBO-PCOB

  Toch ziet het KBO-PCOB het niet somber in. Met behulp van 'tabletcoaches' willen zij ouderen die het internet maar spannend vinden wijzen op de voordelen van internetgebruik. 'Met onze eigen, vrijwillige tabletcoaches geven wij senioren uitleg en leren wij hen wat de digitale wereld kan bieden: ontspanning, contact en gemak. Van social media tot belastingaangifte, van reisplanner tot e-health-toepassingen. Daarnaast spannen wij ons in om gebruikers bij het ontwikkelen van digitale oplossingen in te zetten.'

  Voor iedereen die de internetangst van de senioren deelt zijn hier wat tips:

  • Beveilig je Wi-Fi door het instellen van een wachtwoord.
  • Installeer een goede virusscanner
  • Geef nooit zomaar je gegevens weg. Zeker niet je bankgegevens!
  • En misschien voor de hand liggend, maar denk goed na voordat je ergens op klikt. Als je het niet vertrouwt klik gewoon niet of vraag om hulp.

  Voor nog meer tips kun je hier terecht.

 • Ook interessant