Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Dwangakkoord' voor bedrijven aan de rand van faillissement

  'Dwangakkoord' voor bedrijven aan de rand van faillissement

  Voor bedrijven met hoge schulden wordt het in sommige gevallen makkelijker deze te laten saneren als faillissement dreigt. Daarnaast moet er een 'dwangakkoord' komen dat er in het uiterste geval voor kan zorgen dat schuldeisers en aandeelhouders worden 'gedwongen' sanering te accepteren. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

  Het 'dwangakkoord', dat wordt vastgelegd in de wet, kan schuldeisers en aandeelhouders binden aan een overeenkomst waar schuldsanering deel van uitmaakt. Het akkoord tussen de partijen moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, maar kan er wel voor zorgen dat schuldeisers en aandeelhouders buitenspel worden gezet. Dekker benadrukt overigens wel dat het dwangakkoord alleen als 'uiterst redmiddel' zal worden ingezet.

  Akkoord alleen voor bedrijven die 'levensvatbaar' zijn 

  De regeling moet vooral bedrijven helpen die op het punt staan failliet te gaan, maar nog wel een levensvatbaar bedrijfsonderdeel hebben. Het moet voor deze bedrijven mogelijk worden een onderhands akkoord te sluiten met schuldeisers en aandeelhouders.

  'Met deze regeling kunnen bedrijven worden gered en kan hun toekomst worden veilig gesteld', zegt Dekker. 'Dit draagt ook bij aan behoud van werkgelegenheid.' Dat een faillissement veel mensen kan raken bewees een Zoetermeerse rijschoolbaas. Na het sluiten van de rijschool bleven naar schatting duizenden leerlingen en zo'n negentig rij-instructeurs achter zonder lessen of salaris. 

  Bron: ANP 

 • Ook interessant