Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Dossier: nepadvertentie campers

    Dossier: nepadvertentie campers

    Campers zijn hot. Vooral tweedehands campers vinden gretig aftrek. Een nieuwe advertentie, waarin een camper wordt aangeboden, wordt op de vele tweedehands-websites alleen al het eerste uur zo’n 40 à 50 keer bekeken.

    Een goede camper kost al gauw tussen de 20.000 en 40.000 euro. Dus als je dan een advertentie ziet waarin een prachtige camper aangeboden wordt voor maar 12.000 euro lijkt je droom eindelijk waarheid te worden

    Tweedehands camper

    Erna ziet op Tweedehands.net een prachtige camper te koop staan. Ze neemt via de mail contact op met de verkoper. Ze vraagt of ze de camper vooraf kan bekijken, maar dit is niet mogelijk. De eigenaar laat weten dat het voertuig zich niet in Nederland bevindt, maar in Afrika. Daar zit hij voor zijn werk. Zijn vrouw in Nederland heeft de camper te koop gezet en voert de correspondentie. Hij benadrukt nog wel dat het echt om een Nederlandse camper gaat. In verschillende mails wordt Erna duidelijk waarom de mensen hun camper moeten verkopen.

    Kosten

    De camper kan na verkoop verscheept worden naar Erna. Zij moet echter zelf wel zorg dragen voor de kosten hiervoor. Ze gaat hiermee akkoord. Erna maakt in eerste instantie 1500 euro over, onder andere om de douane te betalen. Daarna krijgt ze nog een mail met het verzoek nog eens 1000 euro over te maken voor de verzekering. Erna maakt uiteindelijk in totaal 10.000 euro over. Het restbedrag zal Erna aan de deur betalen als de camper bezorgd wordt. Erna wacht en wacht, maar er komt nooit een camper naar haar toe.

    Voorschotfraude

    Erna is de dupe geworden van een truc, ook wel voorschotfraude of Nigeriaanse fraude genoemd. Maar hoe werkt het?

    Laten we voorop stellen dat de aangeboden campers niet bestaan. Ze worden door oplichters uit Benin aangeboden op verschillende verkoopsites. De campers zien er goed uit en de prijs is veel lager dan bij andere verkopers.

    Het enige nadeel is dat de camper niet in Nederland is, maar nog naar Nederland getransporteerd moet worden. In de meeste gevallen mail je met een Franstalige vrouw, tenminste dat denk je. Deze vrouw komt met allerlei zielige verhalen waarom de camper verkocht moet worden.

    Als er een deal is, dan komt er ineens een transportmaatschappij tussen. Je moet hiermee bellen en je spreekt een prijs af. De rest betaal je aan degene die de camper komt afleveren. Het geld maak je over via Western Union of via creditkaart. Vlak voor het transport wordt je gebeld door de directeur van het transportbedrijf. Hij wil niet dat zijn chauffeur zoveel contant geld op zak heeft na het afleveren van de camper en wil dat je de helft vast over maakt.

    En als dat betaald is, hoor je niks meer. Weg geld, geen camper. Alles blijkt compleet nep te zijn.

    Achtergrondinformatie

    - Bekijk de uitzending over nep camperadvertenties

    - Herken jij de nepadvertenties? Doe de test!

    - Hoe herken ik een nepadvertentie?

    - Oplichtingstruc: voertuigen uit Engeland

  • Ook interessant