Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Dossier: Cor van O.

  Dossier: Cor van O.

  Een vrolijke joviale buschauffeur, dat is de 67-jarige Cor van O. van TM Coaches. Met zijn eigen touringcarbedrijf rijdt hij groepen mensen rond door Nederland of neemt hij ze mee met een meerdaagse tour naar het buitenland. De mensen in de bus hebben de tijd van hun leven, krijgen lekker te eten en drinken in een restaurant, gaan langs bij musea en slapen in mooie hotels. Alles lijkt dus prima in orde, totdat het op betalen aankomt.

  Hotels

  Cor van O. boekt van te voren de plekken waar hij naar toe gaat en spreekt af met de ondernemers dat hij op rekening betaalt. Zo ook bij Hotel Millings Centrum in Millingen aan de Rijn en bij Grand Hotel Monopole in Valkenburg. Deze hotels huurt Cor de hele week af. Zijn gasten worden tot in de puntjes verzorgd en Cor mag met partner zelfs gratis blijven overnachten. Na deze weken sturen de beiden hotels een rekening na van 5000 euro. Cor belooft deze zo snel mogelijk te betalen, maar als de betalingstermijn verstreken is, is er nog geen geld overgemaakt. Cor wordt gebeld en beloofd opnieuw, en opnieuw, en opnieuw het geld zo snel mogelijk over te maken, maar komt zijn beloftes niet na.

  Restaurants en musea

  De hotels blijken niet de enige te zijn die nog zitten te wachten op geld. Restaurants en musea door het hele land hebben nog geen cent van Cor gezien. Romantiektochten door de Twentse Heuvelen, boottochtjes in Giethoorn, terrasjes in Scheveningen, van alles wordt geboekt maar niet betaald. Cor zelf komt steeds weer met een smoesje, hij zit in het buitenland, of zijn boekhouder heeft er een potje van gemaakt. De hand in eigen boezem steken en betalen doet hij bijna nooit.

  Collega’s

  Niet alleen de ondernemers hebben last van de wanbetaling van Cor. Ook bij zijn eigen collega’s blijft hij in gebreke. In de touringcar business is het heel normaal om een ander touringcar-bedrijf in te huren wanneer een groep bij je aan klopt en je eigen bus al vol zit. Cor doet dit regelmatig. Zijn collega’s reden dagtochten voor hem maar ook meerdaagse reizen naar het buitenland. Af en toe huurde hij chauffeurs in om op zijn eigen bus te rijden of leasede hij meerdere bussen voor grotere klussen. Al snel krijgen zijn collega’s door dat Cor niet makkelijk betaalt. Wanneer ze aankwamen bij een restaurant hoorde ze regelmatig: ‘Rijd je voor Cor van O.? Dan eerst betalen, anders kom je er niet in.’ Maar ook de chauffeurs zelf konden fluiten naar hun geld en horen elke keer weer een nieuwe leugen waarom er nog niet betaald is.

  Leugens

  En liegen dat kan Cor goed. Wanneer Opgelicht?! contact met hem opneemt over de lange lijst van klachten en openstaande facturen (die oplopen tot meer dan 34.000 euro in totaal) zegt hij ons niet te woord te kunnen staan voor camera, omdat hij in Denenmarken zit. Onze verslaggever staat op datzelfde moment echter naast zijn bus in Ankeveen (Noord-Holland) en niet in Denemarken dus. Cor stemt later toch in met een interview en mag hij uitleg geven over zijn leugens, valse beloftes en smoesjes. Cor schuift alle schuld op anderen. Toch belooft hij plechtig zijn betalingen nu wel na te komen. Tijdens de uitzending blijkt dat de bemoeienis van Opgelicht?! inderdaad iets teweeg heeft gebracht bij Cor, hij heeft aan een aantal ondernemers een klein bedrag betaald en betalingsregelingen getroffen. Opgelicht?! zal blijven volgen of Cor deze keer zijn beloftes wel na komt.

 • Ook interessant